Potrawa akurat na jesienną porę. Za
oknem szaruga. Jesiennych warzyw jeszcze dostatek. Wszystko w jednym garnku
doprawione aromatycznymi przyprawami korzennymi. Dusi się powoli oddając
wszystkie smaki i przechodząc aromatem przypraw.
Czas: 1 godzina
Składniki:
2 górne udka z kurczaka ( ja wzięłam
1 bo po całym to dla nas za dużo)
1 duży ziemniak
1/2 małego patata
1 biała cebula
1/2 czerwonej dużej cebuli
1/2 białej części pora
1 mała pietruszka
4 pieczarki
1 marchewka
kawałek cienkiej cukinii tak ok. 5 cm ( lub średni ogórek)
1 pomidor
1 liść laurowy
6 ziaren czarnego pieprzu
4 goździki
kawałek kory cynamonu ( ok. 2 cm)
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
1,5 łyżeczki Jarzynki ( lub innej
przyprawy warzywnej)
1,5 czubatej łyżeczki mielonej
papryki
1 płaska łyżeczka miodu
sól do smaku
5 łyżek oleju z pestek winogron
3/4 szklanki wody
Udka umyć i usunąć skórę i tłuszcz (
kurczak będzie duszony to i tak skórka nie będzie chrupiąca a takiej miękkiej
nie lubię ).
Posypać mięso przyprawami ( sól,
papryka mielona, pieprz grubo mielony kolorowy, szczypta gałki muszkatołowej
mielonej , jarzynka). Polać 2 łyżkami oleju i miodem. Wrzucić goździki i korę
cynamonu. Wmasować przyprawy w mięso i odstawić na 15 minut.
Obrać i pokroić warzywa i wrzucić
część ( ziemniaki, patat, pietruszkę, marchew) do pojemnika w którym marynowało
się mięso by wybrać pozostałość marynaty.
W garnku o grubym dnie ( ja użyłam
patelni Delimano Dry Cooker ) rozgrzać pozostały
olej. Obsmażyć na rumiano udka , a obok
nich pokrojone w ćwiartki obie cebule i por.
Gdy kurczak i cebule się zrumienią
odsunąć je i usmażyć pokrojone w ćwiartki pieczarki.
Wrzucić pozostałe warzywa razem z
przyprawami z marynaty ( cynamon, goździki , liść laurowy i pieprz
ziarnisty).Podlać wodą i dusić 30 minut.
Dołożyć do garnka cukinię i pomidora.
Dusić całość pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Zarówno kurczak jak i warzywa powinny
być miękkie.
Wyjąć delikatnie kurczaka i warzywa
.Wyrzucić korę cynamonu, o ile się da wyłowić goździki , ziarna pieprzu i liść laurowy . Doprawić sos do smaku
mielonymi przyprawami.
Sos powinien odparować do objętości
ok. 1/2-3/4 szklanki ( w czasie duszenia z warzyw wydziela się dodatkowy płyn).
Gdy wszystko jest już miękkie trzeba po prostu dusić przy uchylonej pokrywce by
płyn odparowywał.
Ja podaję kurczaka obłożonego
warzywami i osobno w sosjerce sos z duszenia .
1 komentarz:
też bym zjadła taki obiadek:)
Prześlij komentarz