środa, 6 listopada 2013

Korzenny kurczak z warzywami


Potrawa akurat na jesienną porę. Za oknem szaruga. Jesiennych warzyw jeszcze dostatek. Wszystko w jednym garnku doprawione aromatycznymi przyprawami korzennymi. Dusi się powoli oddając wszystkie smaki i przechodząc aromatem przypraw.



Czas: 1 godzina

Składniki:

2 górne udka z kurczaka ( ja wzięłam 1 bo po całym to dla nas za dużo)
1 duży ziemniak
1/2 małego patata
1 biała cebula
1/2 czerwonej dużej cebuli
1/2 białej części pora
1 mała pietruszka
4 pieczarki
1 marchewka
kawałek cienkiej cukinii  tak ok. 5 cm ( lub średni ogórek)
1 pomidor
1 liść laurowy
6 ziaren czarnego pieprzu
4 goździki
kawałek kory cynamonu ( ok. 2 cm)
1 łyżeczka  grubo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki Jarzynki ( lub innej przyprawy warzywnej)
1,5 czubatej łyżeczki mielonej papryki
1 płaska łyżeczka miodu
sól do smaku
5 łyżek oleju z pestek winogron
3/4 szklanki wody

Udka umyć i usunąć skórę i tłuszcz ( kurczak będzie duszony to i tak skórka nie będzie chrupiąca a takiej miękkiej nie lubię ).
Posypać mięso przyprawami ( sól, papryka mielona, pieprz grubo mielony kolorowy, szczypta gałki muszkatołowej mielonej , jarzynka). Polać 2 łyżkami oleju i miodem. Wrzucić goździki i korę cynamonu. Wmasować przyprawy w mięso i odstawić na 15 minut.


Obrać i pokroić warzywa i wrzucić część ( ziemniaki, patat, pietruszkę, marchew) do pojemnika w którym marynowało się mięso by wybrać pozostałość marynaty.


W garnku o grubym dnie ( ja użyłam patelni  Delimano Dry Cooker ) rozgrzać pozostały olej. Obsmażyć  na rumiano udka , a obok nich pokrojone w ćwiartki obie cebule i por.


Gdy kurczak i cebule się zrumienią odsunąć je i usmażyć pokrojone w ćwiartki pieczarki.

Wrzucić pozostałe warzywa razem z przyprawami z marynaty ( cynamon, goździki , liść laurowy i pieprz ziarnisty).Podlać wodą i dusić 30 minut.


Dołożyć do garnka cukinię i pomidora. Dusić całość pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Zarówno kurczak jak i warzywa powinny być miękkie.


Wyjąć delikatnie kurczaka i warzywa .Wyrzucić korę cynamonu, o ile się da wyłowić goździki , ziarna pieprzu  i liść laurowy . Doprawić sos do smaku mielonymi przyprawami.

Sos powinien odparować do objętości ok. 1/2-3/4 szklanki ( w czasie duszenia z warzyw wydziela się dodatkowy płyn). Gdy wszystko jest już miękkie trzeba po prostu dusić przy uchylonej pokrywce by płyn odparowywał.

Ja podaję kurczaka obłożonego warzywami i osobno w sosjerce sos z duszenia .

1 komentarz:

Unknown pisze...

też bym zjadła taki obiadek:)