O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 11 listopada 2013

Pałki z kurczaka a'la gęś


Na Świętego Marcina króluje gęsina . Wracamy do tradycji . Gęś pewnie stanie się znów tradycyjnym daniem na dzień 11 listopada. Mam z tym pewien problem. Kupiła bym nawet taką gąskę i upiekła faszerowaną jabłkami natartą majerankiem jak to kiedyś sie u nas w domu gęsi piekło. Tylko co ja mam z nią potem zrobić ? Przez 3 miesiące jeść  na okrągło ? Szukałam gęsi w kawałkach - kupiła bym np. udo - ale nic z tego , były tylko całe i to w dodatku już doprawione i nadziane kasztanami i jabłkami. Może i są pyszne - tyle , że ja nie lubię jak mnie ktoś wyręcza .

Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi będą nogi ( a w zasadzie pałki ) kurczaka w majeranku podane z jabłkami nadzianymi duszoną kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym z wędzonką i szczypiorem.





Czas: 1 godzina


Składniki:


2 pałki z kurczaka

2 łyżki mielonego mięsa z piersi kurczaka

1/4 łyżki mielonej słoniny

1,5 łyżki majeranku

1 łyżka tymianku suszonego

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

2 liście lubczyku

1/2 łyżki natki

szczypta soli do smaku

 szczypta pieprz mielonego do smaku

szczypta mielonej papryki słodkiej

1/2 białej części pora

3 jagody jałowca

1 liść laurowy

1 łyżeczka miodu

1 łyżka masła

2 łyżki mąki

1 łyżka otrębów pszennych

4 łyżki oleju z pestek winogron

3/4 szklanki bulionu drobiowego



Zmielić mięso z piersi kurczaka ze słoninką .Dodać otręby i natkę pietruszki drobno usiekaną. Doprawić solą , pieprzem , majerankiem i utartą gałka muszkatołową.



Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Delikatnie odsunąć skórę i w luźne miejsce włożyć farsz .Zawiązać skórę  nicią do mięsa by farsz nie wypadł.



Przygotować pastę do posmarowania mięsa z wierzchu mieszając :2 łyżki oleju, miód, szczyptę soli , pieprzu, papryki, majeranek i tymianek.



Natrzeć pastą pałeczki z kurczaka i odłożyć do lodówki na 2 godziny.


Wyjąć z marynaty .Oprószyć mąką.



W garnuszku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i na bardzo gorącym obsmażyć na rumiano pałki. Obracać bardzo ostrożnie by skóra nie przywarła i farsz nie wypadł.
Obok opiec na rumiano  przekrojony na kawałki por.

Wrzucić listek laurowy , rozgniecione jagody jałowca , liście lubczyku.



Podlać wodą i dusić na małym gazie 40 minut.

Wyjąć mięso.



Sos przecedzić i doprawić do smaku.

1 komentarz:

Justyna Bąk pisze...

smaczny pomysł:)