Grzyby pachną mi z każdego kąta
.Porcja ususzonych na nowy sezon , duszone do zamrożenia, masło kurkowe do
dosmaczania. Wszystko popakowane .Będę wyciągać i dodawać wszędzie gdzie się
da.
W ramach ,,grzybowych porządków"
- tzn. przeglądania słoiczków, odkładania pokruszonych do zmielenia nie
wytrzymałam i zrobiłam kurczaka w grzybowym sosie.
Czas: 1 godzina
Składniki:
2 pałeczki z udek kurczaka
1/3 szklanki pokruszonych suszonych
grzybów ( podgrzybki, maślaki, kozaki - bez nóżek)
1 łyżeczka przyprawy typu Jarzynka(
kucharek, Vegeta czy co kto używa )*
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
ziołowego
1 liść laurowy
4 ziarna czarnego pieprzu
4 jagody jałowca
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła kurkowego ( jeśli nie mamy to zwykłe )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
natka pietruszki do posypania
1 szklanka gorącej wody
Grzyby zalać gorąca wodą i zostawić
namoczone na 15 minut.
Pałeczki posypać przyprawami ( Jarzynka, papryka, pieprz ziołowy) .Polać
łyżka oleju . Wmasować przyprawy w mięso. Obok wrzucić liść laurowy, pieprz
czarny i jałowiec. Zostawić na 15 minut.
Ugotować grzyby na małym gazie.
Wyłowić i pokroić w paseczki. Wywar zostawić.
W garnuszku o grubym dnie rozgrzać
resztę oleju i obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron.
Podlać wywarem z gotowania grzybów .
Dorzucić grzyby. Dołożyć masło kurkowe.
Dusić na małym gazie ok. 40 minut aż mięso
będzie bardzo miękkie.
Wyjąć na moment mięso .
Podlać sos śmietanką, zagęścić mąką rozrobioną w
odrobinie zimnej wody.
Włożyć pałeczki ponownie w sos i
trzymać w cieple.
Podawać z ziemniakami puree lub kaszą
( np. jaglaną), posypując natką pietruszki.
* Można używać swojej mieszanki
zrobionej ze zmielonych suszonych warzyw zmieszanej z odrobiną soli i suszonych
ziół pokruszonych ( lubczyk, natka pietruszki )
1 komentarz:
smaczny pomysł:)
Prześlij komentarz