wtorek, 19 listopada 2013

Topinambur na rumiano


Tominambur czyli słonecznik bulwiasty - roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki ( no po za wersją na surowo- bo wtedy to jak rzodkiewkę czy kalarepkę ). Surowy jest chrupiący , o delikatnym smaku tak jak by głąba kapusty. Zawiera wiele witamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły cholesterol - więcej poczytajcie TU


Czas: 15 minut

Składniki:

2 bulwy Topinamburu ( na osobę - średniej wielkości)
szczypta soli
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki usiekanej  natki pietruszki

Topinambur obrać ze skórki. Umyć.


Pokroić w cienkie plasterki.


Zalać w garnuszku osoloną wodą i gotować 10 minut.


Odcedzić ( najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej - ostrożnie ). Ostudzić.


Na patelni rozgrzać olej i smażyć Topinambur na rumiano z obu stron tak by plasterki były równo zrumienione.


Podawać posypany natka pietruszki jako składnik dań wege lub jako Dodatek do II Dań.

*  Taki podsmażony smakuje jak skrzyżowanie ziemniaka z młodą kalarepką. Bardzo smaczny. Podałam ze smażoną kiełbasą ( śląska).

3 komentarze:

Tradycyjna Kuchnia pisze...

wowww :) ile to się człowiek może dowiedzieć o różnych warzywkach. Gdzie można taki zakupić? bo chyba nie widziałam go nigdzie?

Unknown pisze...

Nie wiem jak w innych miastach ale w Szczecinie kupuję takie rzeczy w Delikatesach Alma24, są też różności w Piotrze i Pawle

Unknown pisze...

wygląda smacznie:)jadłam to warzywko, bardzo fajne w smaku:)