czwartek, 28 listopada 2013

Sznycle w wersji z Colchester


Do czego to już doszło, żebym ja przepisy od swoich dzieci ,,ściągała". Córka uwielbia sznycle ( jak wszyscy w rodzinie ).I tak jak ja kombinuje różne ich wersje. Jedna szczególnie im przypadła do gustu. Tak mi ,,mlaskali" przez skeypa jakie to są dobre , że w końcu nie wytrzymałam i zrobiłam. Miała rację - są pyszne.



Czas: 15 minut

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 jajko
3/4 szklanki bułki tartej
2 łyżeczki ostrej musztardy *
2 płaskie łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki vegety
szczypta mielonego pieprzu
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki maggi
4 łyżki wody

Pierś z kurczaka umyć i rozkroić na pół. Rozklepać przez folię spożywczą.


Posypać przyprawami i posmarować musztardą.


Panierować w bułce tartej 

-jajku

-bułce tartej 

( docisnąć dokładnie panierkę ).



Na patelni rozgrzać olej z pół łyżki masła . Smażyć sznycle na rumiano z obu stron.


W garnku rozpuścić w wodzie połowę pozostałego masła .
Włożyć sznycle . Wrzucić strużki z reszty masła. Skropić maggi.

Przykryć i dusić na bardzo małym gazie 5 minut.

Podałam klasycznie z ziemniakami puree i mizerią.

* Oryginalnie angielska - ja użyłam Sarebską

1 komentarz:

Unknown pisze...

wyglądają świetnie, zapisuję przepis:)