Do czego to już doszło, żebym ja
przepisy od swoich dzieci ,,ściągała". Córka uwielbia sznycle ( jak
wszyscy w rodzinie ).I tak jak ja kombinuje różne ich wersje. Jedna szczególnie
im przypadła do gustu. Tak mi ,,mlaskali" przez skeypa jakie to są dobre ,
że w końcu nie wytrzymałam i zrobiłam. Miała rację - są pyszne.
Czas: 15 minut
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 jajko
3/4 szklanki bułki tartej
2 łyżeczki ostrej musztardy *
2 płaskie łyżeczki mielonej papryki
słodkiej
1/2 łyżeczki vegety
szczypta mielonego pieprzu
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki maggi
4 łyżki wody
Pierś z kurczaka umyć i rozkroić na
pół. Rozklepać przez folię spożywczą.
Posypać przyprawami i posmarować
musztardą.
Panierować w bułce tartej
-jajku
-bułce tartej
( docisnąć dokładnie panierkę ).
Na patelni rozgrzać olej z pół łyżki
masła . Smażyć sznycle na rumiano z obu stron.
W garnku rozpuścić w wodzie połowę
pozostałego masła .
Włożyć sznycle . Wrzucić strużki z reszty masła. Skropić
maggi.
Przykryć i dusić na bardzo małym
gazie 5 minut.
Podałam klasycznie z ziemniakami
puree i mizerią.
* Oryginalnie angielska - ja użyłam
Sarebską
1 komentarz:
wyglądają świetnie, zapisuję przepis:)
Prześlij komentarz