Nie wiem co jest takiego w pilawie ,
że nie sposób mu się oprzeć. Mogę go jeść w każdej wersji- ale najbardziej
pasuje mi taki z kurczakiem i dużą ilością bakalii.
Z reguły mam zapas bakalii w domu -
nie zawsze jest ich tyle rodzajów. a , że okres przedświąteczny to i bakalii
wybór jest .
Wiem , że niektórych połączenie mięsa
i owoców odstrasza, szczególnie jeśli jest ich tyle i są różnorakie , ale zapewniam
-potrawa jest pyszna.
Czas: 45 minut + marynowanie kurczaka
Składniki:
1
ćwiartka kurczaka ( całe udo )*
10
dag ryżu
1
łyżeczka otartej skórki z cytryny
1
łyżeczka kurkumy
1
łyżeczka curry
1
łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1/2
łyżeczki kminku mielonego ( nie lubię kuminu)
1/2
gwiazdki anyżu gwiaździstego- Badianu
1
listek Kafiru
szczypta
szafranu
2
łyżki masła
2
łyżki oleju z pestek winogron
1
cebula
3 duże suszone figi
3
duże suszone daktyle
6-8
suszonych moreli
1/2
szklanki rodzynek
sól
1,5
szklanki bulionu drobiowego
1/3
szklanki pokrojonej natki pietruszki
Kurczaka
podzielić na małe kawałki ( udo na 3 ) i natrzeć przyprawami ( curry, kurkuma, papryka
mielona, sól, skórka cytrynowa, kminek -- łyżka oleju ).Zostawić na 15 minut.
Bakalie
zalać ciepłą wodą i zostawić by napęczniały.
W
garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej - wrzucić szafran, Kafir i Badian-
chwilę smażyć.
Dorzucić
masło i pokrojoną drobno cebulę .Smażyć mieszając aż się zeszkli.
Pomiędzy
cebule położyć kawałki kurczaka i zrumienić z obu stron.
Wsypać
ryż i smażyć mieszając ok. 3 minuty.
Dodać
pokrojone w paski figi , morele ,daktyle, rodzynki.
Zalać
bulionem. Zagotować . Zmniejszyć gaz - i dusić bez mieszania ok. 30 minut .
Zawinąć
w koc i niech tak postoi minimum 15 minut **.
Podając
wyjąć mięso
a , a do pilawu dosypać natkę pietruszki- wymieszać .
* Podaję proporcje na 3 osoby ( małe porcje )
** Można
przygotować kilka godzin wcześniej i podgrzać stawiając garnek na parze nad drugim
garnkiem z gotującą sie wodą .
2 komentarze:
Bakaliowy pilaw, na Święta idealny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Na Święta to raczej nie - jakoś mi sie z Bożym Narodzeniem nie kojarzy :) - to bardziej takie codzienne danie - tyle że bakalie wykorzystuję .To taki klasyczny jednogarnkowiec .Jak się ma stale przyprawy i bakalie w domu to można robić ze wszystkiego i jarski i z drobiem , królikiem itp - no może po za wieprzowiną z oczywistych względów.
Prześlij komentarz