Jedna z moich ulubionych, a rzadko
robionych potraw to groch z kapustą. Ostatnio zamiennie zamiast grochu używam w
potrawach soczewicę. Pomyślałam , że warto by poeksperymentować z tymi
składnikami przed Świętami i wymyśliłam, że pierogi z takim farszem będą ciekawym wigilijnym daniem.
Czas: 1 godzina
Składniki:
1,5 szklanki mąki + mąka do posypywania
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
sól
pieprz
mielony
10 dag
kiszonej kapusty
10 dag
czerwonej soczewicy
2 łyżki
oleju z pestek winogron
2 łyżki
masła
Zacząć od
namoczenia soczewicy na 15 minut.
Potem ją
zalać czystą wodą ( nie solić ) i ugotować do miękkości ( ok. 20
minut).Odcedzić.
W tym
czasie kapustę przepłukać by nie była za kwaśna.Zalać wodą i gotować 20 minut.
Odcedzić .Wrzucić ponownie do garnka ,
dolać olej i dalej dusić ok.15 minut.
Wymieszać
kapustę z soczewicą , olejem i dusić 10 minut. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Mąkę ze szczyptą soli zaparzyć wrzącą wodą .
Wyrobić sprężyste ciasto.
Wałkować
na posypanym mąka blacie i wycinać dużym kubkiem krążki.
Zwilżać
brzegi krążka wodą. Nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać pierogi.
Układać
na omączonej tacce.
Gotować w
osolonym wrzątku aż wypłyną.
Na małej
patelni zrumienić masło i polewać nim pierogi.
* Można
ugotować wcześniej , ostudzić i w Wigilię podsmażyć na maśle z łyżka oleju na
rumiano . Nawet takie są lepsze.
** Z tej
ilości składników wyszło mi 30 dużych ( grube ciasto) pierogów.
*** Można wykorzystać ugotowaną w większej ilości
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz