O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą


Tradycją jest podawaniu u mnie na Wigilię kapusty z grochem .Kiedyś z braku grochu użyłam czerwonej soczewicy i okazało sie , że potrawa jest równie dobra . W związku z tym gości zamiennie z tą z grochem na naszym wigilijnym stole. W ten wyjątkowy wieczór jako typowo postna - w ciągu roku pozwalam sobie nieco ją okrasić.




Czas : 45 minut



Składniki :



0,25 kg kiszonej kapusty ( z marchewką)

1/2 szklanki czerwonej łuskanej soczewicy

5 łyżek oleju lnianego

2 łyżki masła

2 pełne łyżeczki kminku

cukier do smaku



Wypłukaną kapustę zalać wodą i gotować 20 minut.


Namoczyć soczewicę i zostawić na 20 minut.

Nastawić soczewicę zalaną wodą ( nie solić ) i gotować 25-30 minut.

Odcedzić .




Odcedzić kapustę i dolać olej. Dodać masło , kminek i dusić mieszając co jakiś czas przez następne 20 minut.




Wymieszać kapustę z odcedzoną soczewicą . Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.






*     Z reguły gotuję podwójną porcję kapusty z soczewicą  i robię z połowy pierogi z takim farszem . Podaję  je na Wigilię   podsmażone na rumiano.

**  Zarówno jedno jak i drugie można przygotować wcześniej i w Wigilię tylko podgrzać.

1 komentarz:

Christopher Konkel pisze...

Fajne połączenie,jeszcze tego nie robiłem.