Tradycją jest podawaniu u mnie
na Wigilię kapusty z grochem .Kiedyś z braku grochu użyłam czerwonej soczewicy
i okazało sie , że potrawa jest równie dobra . W związku z tym gości zamiennie
z tą z grochem na naszym wigilijnym stole. W ten wyjątkowy wieczór jako typowo
postna - w ciągu roku pozwalam sobie nieco ją okrasić.
Czas : 45 minut
Składniki :
0,25 kg kiszonej kapusty ( z
marchewką)
1/2 szklanki czerwonej łuskanej
soczewicy
5 łyżek oleju lnianego
2 łyżki masła
2 pełne łyżeczki kminku
cukier do smaku
Wypłukaną kapustę zalać wodą i
gotować 20 minut.
Namoczyć soczewicę i zostawić
na 20 minut.
Odcedzić kapustę i dolać olej.
Dodać masło , kminek i dusić mieszając co jakiś czas przez następne 20 minut.
* Z reguły gotuję podwójną porcję kapusty z
soczewicą i robię z połowy pierogi z takim farszem . Podaję je na
Wigilię podsmażone na rumiano.
** Zarówno jedno jak i drugie można przygotować wcześniej i w Wigilię tylko podgrzać.
** Zarówno jedno jak i drugie można przygotować wcześniej i w Wigilię tylko podgrzać.
1 komentarz:
Fajne połączenie,jeszcze tego nie robiłem.
Prześlij komentarz