sobota, 28 grudnia 2013

Piersi ,, na jednej nodze"


Tytuł przepisu chyba mylący - ale chodzi o to , że jest to taki obiadek z piersi kurczaka zrobiony raz- dwa- trzy czyli na jednej nodze .Zdaje sobie sprawę , że jest to raczej propozycja dla mniejszej ilości osób i to w dodatku na małe porcje , ale przecież niektórzy tak właśnie gotują. Wykorzystuję ten pomysł kiedy nie mam ochoty na stanie przy garnku lub bardzo mi się spieszy.



Czas: 30 minut

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 marchewki
1/4 pietruszki
1 plaster selera
kawałek białej części pora
4 małe ziemniaki
2 łyżki drobnego groszku konserwowego
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
1 listek lubczyku ( świeży lub suszony czy mrożony)
1 łyżeczka ( Jarzynki, Vegety, Kucharka itp.)
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżeczki masła
1 szklanka wody
natka pietruszki do posypania

Obrać i umyć warzywa - przekroić na kawałki.
Mięso umyć i przekroić na dwie części ( na cieńsze ).


Posypać warzywa i mięso przyprawami.


W garnku lub woku rozgrzać olej i obsmażyć piersi na rumiano.


Dorzucić obok piersi warzywa i przyprawy. Podlać wodą i dusić przykryte 30 minut. Płyn w tym czasie powinien odparować do objętości ok. 1/5 szklanki.


Dodać masło- rozgrzać. Dodać groszek. Ogrzewać 2 minuty.


Podawać mięso obłożone warzywami i polane sosem z duszenia .

Brak komentarzy: