Tytuł przepisu chyba mylący - ale
chodzi o to , że jest to taki obiadek z piersi kurczaka zrobiony raz- dwa- trzy
czyli na jednej nodze .Zdaje sobie sprawę , że jest to raczej propozycja dla
mniejszej ilości osób i to w dodatku na małe porcje , ale przecież niektórzy
tak właśnie gotują. Wykorzystuję ten pomysł kiedy nie mam ochoty na stanie przy
garnku lub bardzo mi się spieszy.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 marchewki
1/4 pietruszki
1 plaster selera
kawałek białej części pora
4 małe ziemniaki
2 łyżki drobnego groszku konserwowego
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
1 listek lubczyku ( świeży lub
suszony czy mrożony)
1 łyżeczka ( Jarzynki, Vegety,
Kucharka itp.)
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej
papryki
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżeczki masła
1 szklanka wody
natka pietruszki do posypania
Obrać i umyć warzywa - przekroić na
kawałki.
Mięso umyć i przekroić na dwie części
( na cieńsze ).
Posypać warzywa i mięso przyprawami.
W garnku lub woku rozgrzać olej i
obsmażyć piersi na rumiano.
Dorzucić obok piersi warzywa i
przyprawy. Podlać wodą i dusić przykryte 30 minut. Płyn w tym czasie powinien
odparować do objętości ok. 1/5 szklanki.
Dodać masło- rozgrzać. Dodać groszek.
Ogrzewać 2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz