Wykorzystuję gotowanie na Wigilię i przygotowuję cały gar
kapusty z grzybami. Od razu 3/4 jej mrożę podzieloną na porcje. Potem
wykorzystuję podając np. do pieczonych mięs, kluch na parze, robiąc łazanki z
kapustą czy wszelkiego rodzaju ,, bigosy". Specjalnie nazwę bigosy biorę w
cudzysłów bo raczej prawdziwymi bigosami one nie są ( wg mnie bigos musi mieć
odpowiednio urozmaiconą wkładkę z różnych rodzajów mięsiwa).Bardziej pasowała
by to tych potraw nazwa kapusta z... .
Czas: 1,5 godziny
Składniki:
1/2 litra ( ok. 2,5 szklanki) gotowej
kapusty z grzybami ( mrożonej lub wekowanej)
1/8 średniej białej kapusty
2 kiełbasy śląskie
garść prażonej cebuli ( suszonej)
3 suszone śliwki
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
4 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
cukier do smaku
maggi w płynie do smaku
1/2 litra wody
Rozmrozić kapustę z grzybami.
Białą kapustę usiekać ( w paski nie
za cienkie).
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej
i wrzucić posiekaną białą kapustę. Dusić mieszając aż zmięknie.
Zalać wodą i gotować przy lekko
uchylonej pokrywce 45 minut.
Kiełbasę pokroić w pół plasterki.
Dołożyć kapustę z grzybami, śliwki,
kiełbasę, prażoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić
30 minut przy lekko uchylonej pokrywce ( trzeba pilnować by nie przywarło do
dna ).
Doprawić wstępnie do smaku, pieprzem,
solą i cukrem. Wymieszać i zagotować.
Dusić jeszcze 15 minut- ostatecznie
doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz