Co zrobić z małą piersią z kurczaka
albo małymi jej kawałkami których raczej nie użyjemy na sznycle czy roladki.
Najczęściej robię z niej jakieś danie orientalne do którego i tak trzeba by
mięso pokroić, pulpeciki itp. Ja dziś zrobiłam najprostsze danie - czyli
faszerowane ziemniaki , a farsz doprawiłam tymiankiem.
Czas: 45 minut
Składniki:
1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
1 cebula
4 duże ładne ziemniaki ( im większe
tym lepiej)
2 łyżki ( płaskie) otrębów pszennych
szczypta mielonego pieprzu
6 łyżek pokrojonych listków świeżego
tymianku
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
sos sojowy do smaku
2,5 szklanki wody.
Obrać , drobno usiekać i usmażyć na
złoto cebulę na łyżce oleju.
Mięso usiekać bardzo drobno ( jak na
tatara).
Wymieszać mięso z cebulą, otrębami,
połową usiekanego tymianku , łyżką
oleju. Doprawić sosem sojowym, pieprzem mielonym.
Obrać i umyć ziemniaki. Wydrążyć
łyżeczką środki .
Napełnić puste miejsca w ziemniakach
farszem z kurczaka.
Ułożyć ziemniaki w garnku. Obok
wsypać pokrojone wydrążone kawałki
ziemniaków, łyżkę sosu sojowego. Zalać wodą.
Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić pod
przykryciem 30 minut ( płyn powinien odparować o połowę.
Wlać śmietankę , wsypać pozostałe 3
łyżki usiekanego tymianku. Doprawić sos do smaku pieprzem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz