czwartek, 9 stycznia 2014

Gulasz z pomidorową nutą


Z  gulaszami krojonymi w ,, ciupinkę " to cała historia. Gulasz ( a w zasadzie sos od gulaszu ) uwielbiają w Rodzinie wszyscy- nawet małe dzieci. Tyle , że maluchy miały problemy z większymi kawałkami mięsa. Kiedyś okroiłam mięso na gulasz ekstra drobno- dzieci były zachwycone. I tak już zostało. Są wersję normalne i ,, drobne" gulaszu. Jeśli chodzi o doprawianie to tak jak ze zwykłymi gulaszami- pełna dowolność.
Dziś doprawiłam koncentratem pomidorowym.



Czas: 2 godziny

Składniki:

35 dag chudej łopatki bez kości
2 duże cebule
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu ziarnistego
sól do smaku
maggi w płynie do smaku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wywaru warzywnego
3 płaskie łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
natka pietruszki do posypania

Pokroić drobno mięso odcinając przerosty i tłuszcze.


Posypać połową papryki, pieprzem i szczyptą soli. Wymieszać i odstawić na 30 minut.


Rozgrzać olej i smażyć mięso na rumiano mieszając by się nie przypaliło.


Obrać i pokroić drobno cebulę. Dorzucić do mięsa. Posypać resztą mielonej papryki. Obsmażyć aż cebula zmięknie i zrumieni się.


Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Zalać wodą i dusić na bardzo małym gazie 1,5 godziny od zagotowania.


Gdy mięso będzie miękkie a sos zredukuje się dodać koncentrat. Wymieszać zagotować.
Doprawić do smaku.


Podawać z kaszą kluseczkami, ziemniakami puree posypany usiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy: