Z gulaszami krojonymi w ,, ciupinkę " to cała historia. Gulasz ( a w zasadzie sos od gulaszu ) uwielbiają w Rodzinie
wszyscy- nawet małe dzieci. Tyle , że maluchy miały problemy z większymi
kawałkami mięsa. Kiedyś okroiłam mięso na gulasz ekstra drobno- dzieci były
zachwycone. I tak już zostało. Są wersję normalne i ,, drobne" gulaszu.
Jeśli chodzi o doprawianie to tak jak ze zwykłymi gulaszami- pełna dowolność.
Dziś doprawiłam koncentratem
pomidorowym.
Czas: 2 godziny
Składniki:
35 dag chudej łopatki bez kości
2 duże cebule
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu ziarnistego
sól do smaku
maggi w płynie do smaku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wywaru warzywnego
3 płaskie łyżeczki papryki mielonej
słodkiej
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
czarnego
natka pietruszki do posypania
Pokroić drobno mięso odcinając
przerosty i tłuszcze.
Posypać połową papryki, pieprzem i
szczyptą soli. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
Rozgrzać olej i smażyć mięso na
rumiano mieszając by się nie przypaliło.
Obrać i pokroić drobno cebulę.
Dorzucić do mięsa. Posypać resztą mielonej papryki. Obsmażyć aż cebula zmięknie
i zrumieni się.
Wrzucić liście laurowe, ziele
angielskie, pieprz ziarnisty. Zalać wodą i dusić na bardzo małym gazie 1,5
godziny od zagotowania.
Gdy mięso będzie miękkie a sos
zredukuje się dodać koncentrat. Wymieszać zagotować.
Doprawić do smaku.
Podawać z kaszą kluseczkami,
ziemniakami puree posypany usiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz