Nie da się ukryć, że rosół to
chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle
rosół z makaronem. Gotuję i podaję z kilkoma rodzajami klusek , kaszami,
makaronem z naleśników, ziemniakami, pulpetami, kołdunami, pierogami wszelkiego
rodzaju , itd. ( oczywiście prócz tego tradycyjnie z makaronem).
Przyszła pora na pokazanie
rosołów z kluseczkami warzywnymi. Na
pierwszy ogień idą marchewkowe.
Czas : 30 minut
Składniki :
marchewka gotowana z rosołu (
ok. 1 szklanki rozgniecionej)
1 jajko
1/2--3/4 szklanki błyskawicznej
kaszy manny *
sól
Miękką marchew z rosołu ( ok.
2,5 dużej)pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera
zmiksować na papkę.
Dodać jajko i kaszę mannę . Posolić
. Wymieszać.
Odstawić na 30 minut by kasza
spęczniała.
Z masy formować kulki ( lub jak
nam się spieszy kłaść łyżeczką jak kluski kładzione).
Gotować w osolonym wrzątku ok.
5 minut ( mają bulgotać ale nie za mocno).
Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać w gorącym rosole
pokrojone w plasterki lub na połówki zależy jak duże zrobimy.
W zasadzie jest to coś
podobnego do kostki z kaszy manny do rosołu tyle , że o marchewkowym smaku i
mocniej zbitej.
* Ilość kaszy trzeba dopasować
do tego jak wilgotna była marchewka i jak duże było jajko- masa na kluski ma
być na tyle gęsta by dało się z niej zrobić kluseczki , ale nie za twarda.
** Podpowiadam, że można je
również podawać jako dodatek do II Dania np. mięsa z kurczaka z rosołu w sosie
potrawkowym , koperkowym lub chrzanowym.
*** Można je podsmażyć na
rumiano na maśle ( pokrojone w plasterki ) i podawać z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz