Kiedyś przy okazji gotowania którejś
z ryb na parze wykorzystałam powstały w dolnym garnku bulion ( z ryby i
gotujących się z nią warzyw) do zrobienia rybnego bulionu do popicia II Dania .
Potem robiłam z tego wywaru sos. Bardzo nam te dodatki posmakowały. Teraz nawet
jak nie robię ryb na parze a smażone , jeśli kupiłam rybne tuszki to filetuję
je , a obcięte kręgosłupy, skrzela i wszelkie okrawki gotuję z warzywami w
małej ilości wody .W zależności od tego jak są doprawiane filety na II Danie -
dopasowuję do tego smak bulionu rybnego
.
Czas : 1 godzina
Składniki:
1 średnia tuszka z miruny
1/2 cytryny
2 listki Kafiru
1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1 pełna łyżeczka miodu
2 cm średniego korzenia świeżego
imbiru
1 płaska łyżeczka marynowanego
zielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli morskiej
olej ryżowy
1 łyżka masła
1 marchew
1/4 pietruszki
1/4 zielonej części pora
1 cebula
plasterek selera ( objętościowo tyle
co pietruszki)
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu
2,5 szklanki wody
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka pokrojonego koperku
Filet z miruny rozmrozić ( tylko taki
udaje mi się kupić - świeżej nie widziałam).
Umyć. Osuszyć. Odciąć kręgosłup i
skrzela .
Wycięte filety zalać sokiem z
1/2 cytryny , 2 łyżkami oleju. Dodać szczyptę soli, miód, listki Kafiru, pieprz, pieprz zielony,
pokrojoną w plasterki obraną połowę
imbiru,. Zostawić rybę w marynacie na 40 minut.
W czasie kiedy ryba się marynuje
obrać marchew, seler, pietruszkę, cebulę
i oczyścić por.
Warzywa zarumienić na suchej patelni.
Włożyć do garnka razem z okrawkami ryby, zielem angielskim, liściem laurowym ,
pieprzem ziarnistymi i drugą połową
obranego świeżego imbiru. Zalać wodą , lekko osolić i gotować 30 minut.
Przecedzić odkładając okrawki ryby ( warzywa można użyć
do sałatki np. z wędzoną rybą). Obrać dokładnie kawałeczki mięsa ryby ze
skrzeli i kręgosłupa uważając by nie dostały się do mięsa ości.
Do zupy dodać śmietankę i doprawić do
smaku.
Obrane strzępki gotowanego mięsa
miruny przetrzeć przez sito do zupy *.
Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć
filety.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju
ryżowego. Wrzucić wyjęty z marynaty imbir, Kafir i zielony pieprz. Chwilę
smażyć , a następnie zdjąć z patelni.
Włożyć filety rybne i usmażyć na
rumiano z obu stron. Dołożyć masło i ogrzewać aż się zrumieni. Skropić mirunę sokiem z cytryny.
Podawać z ziemniakami z wody,
posypane natką pietruszki z bulionem rybnym do popicia ( posypanym koprem).
* Zupa może być podana również jako
gęsta - wystarczy nie przecierać obranych kawałków ryby , a wrzucić je po
obraniu w całości . Dodać do tego pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki ( lub ugotowany osobno makaron łazanki) ,
marchewkę z zupy krojoną w plasterki , a seler i pietruszkę pokroić w bardzo
drobną kostkę i też dodać do zupy. Podawać w bulionówkach posypanym koprem.
1 komentarz:
pyszny pomysł, rybka zdrowa rzecz:)
Prześlij komentarz