Udoskonalona wersja 2 przepisów (
Ogórkowej wg Niani i Ogórkowej z duszonych ogórków). Ta propozycja ma po za
smakiem i łatwością w przygotowaniu jeden jeszcze plus - gotuje się
błyskawicznie.
Czas: 35 minut
Składniki:
6 jędrnych ogórków kiszonych ( średniej
wielkości)
2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości pietruszki
1 mała cebula
1/3 białej części pora
3 średnie ziemniaki
12,5 dag mięsa mielonego ( mieszane
wieprzowo-wołowe *)
maggi w płynie do smaku
2 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
pieprz mielony do smaku
10 ziaren pieprzu ziarnistego
bouquet garni ( 2 gałązki natki
pietruszki, gałązka selera, 2 liście laurowe, gałązka lubczyku)
mąka do oprószenia pulpetów
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki usiekanego kopru
4 szklanki wrzącej wody
Obrać warzywa , umyć ( odłożyć 1/2
marchewki i ziemniaki). Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka marchew,
pietruszkę i seler. Cebulę i por drobno usiekać.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
Wsypać utarte warzywa , cebulę , por, pieprz ziarnisty i smażyć aż zmiękną mieszając.
W tym czasie kiedy warzywa się smażą utrzeć na tarce jarzynowej ( duże
oczka) ogórki i dusić mieszając na maśle.
Podduszone warzywa zalać wrzącą wodą
, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , pół marchewki pokrojonej w ozdobnie
wycięte plasterki, łyżkę maggi , bouquet
garni - zagotować.
Do mielonego dodać otręby, dużą
szczyptę mielonego pieprzu, 2 płaskie łyżeczki maggi. Wymieszać dokładnie.
Podzielić na 20 kawałków . Uformować
klopsiki . Obtoczyć je w mące.
Wrzucać na gotującą się zupę i gotować 20 minut na małym gazie (
wyłowić i wyrzucić bouquet garni ).
Dorzucić uduszone ogórki. Dolać
śmietankę .Wsypać połowę kopru.
Wymieszać. Doprawić do smaku.Zagotować.
Podawać posypaną resztą kopru.
* Zmieliłam chudą łopatkę i wołowe na
pieczeń przygotowując więcej mielonego - poporcjowałam i zamroziłam.
2 komentarze:
konkretna zupka:)
Bardzo smakowita zupa.
Prześlij komentarz