niedziela, 19 stycznia 2014

Karkówka pieczona w sosie myśliwskim


Co jakiś czas piekę większy  kawałek schabu lub karkówki i podzielony na porcje zamrażam ( część na obiady , część krojona w cienkie plasterki do chleba).Te obiadowe porcje podgrzewam potem w różnych sosach. Sprawdziłam swoje przepisy na karkówkę i okazało się, że nie pokazałam najprostszego przepisu ( tzn. spisywałam przepis na kotlety z karkówki w sosie myśliwskim ale to nie to samo).



Czas: 30 minut


Składniki:


2 grubsze lub 4 cienkie plasterki pieczonej karkówki

1 duża cebula

mała garść grzybów suszonych

3 średnie korniszony

5-10 dag podsuszanej kiełbasy ( krakowska, jałowcowa lub podobna)

1 łyżeczka musztardy ( dałam z całymi ziarnami gorczycy , ale można inną ostrą )

1 łyżeczka brązowego cukru nierafinowanego ( zabrakło mi miodu)

1 pełna łyżeczka ketchupu

1 pełna łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego

2 liście laurowe

3 łyżki oleju z pestek winogron

maggi w płynie

1 łyżeczka mąki

2 szklanki wody


Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie ( szklanka ). Wyjąć i pokroić ( wodę z moczenia zachować ).



Obrać cebulę i pokroić w pół plasterki. Usmażyć na złoto na oleju. Dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i lekko obsmażyć.



Dodać grzyby, pokrojone w drobną kostkę korniszony, łyżkę maggi, liście laurowe, pieprz, paprykę, ketchup, cukier. Zalać wodą z moczenia grzybów. Dolać drugą szklankę wody.



Gotować . Płyn powinien odparować o połowę.



Zagęścić sos zmieszaną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować.

Pokroić mięso.



Włożyć w sos pokrojoną w plastry karkówkę i podgrzać na bardzo małym gazie.



Podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko i buraczkami.

2 komentarze:

Unknown pisze...

bardzo lubię takie dania:d

Anonimowy pisze...

Pyszny sosik, ja zamiast musztardy dodałam płatki chili.