Co jakiś czas piekę większy kawałek schabu lub karkówki i podzielony na
porcje zamrażam ( część na obiady , część krojona w cienkie plasterki do
chleba).Te obiadowe porcje podgrzewam potem w różnych sosach. Sprawdziłam swoje
przepisy na karkówkę i okazało się, że nie pokazałam najprostszego przepisu (
tzn. spisywałam przepis na kotlety z karkówki w sosie myśliwskim ale to nie to
samo).
Czas: 30 minut
Składniki:
2 grubsze lub 4 cienkie plasterki
pieczonej karkówki
1 duża cebula
mała garść grzybów suszonych
3 średnie korniszony
5-10 dag podsuszanej kiełbasy (
krakowska, jałowcowa lub podobna)
1 łyżeczka musztardy ( dałam z całymi
ziarnami gorczycy , ale można inną ostrą )
1 łyżeczka brązowego cukru
nierafinowanego ( zabrakło mi miodu)
1 pełna łyżeczka ketchupu
1 pełna łyżeczka mielonej słodkiej
papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
2 liście laurowe
3 łyżki oleju z pestek winogron
maggi w płynie
1 łyżeczka mąki
2 szklanki wody
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (
szklanka ). Wyjąć i pokroić ( wodę z moczenia zachować ).
Obrać cebulę i pokroić w pół
plasterki. Usmażyć na złoto na oleju. Dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i
lekko obsmażyć.
Dodać grzyby, pokrojone w drobną
kostkę korniszony, łyżkę maggi, liście laurowe, pieprz, paprykę, ketchup,
cukier. Zalać wodą z moczenia grzybów. Dolać drugą szklankę wody.
Gotować . Płyn powinien odparować o
połowę.
Zagęścić sos zmieszaną z odrobiną
zimnej wody mąką. Zagotować.
Pokroić mięso.
Włożyć w sos pokrojoną w plastry
karkówkę i podgrzać na bardzo małym gazie.
Podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną
na sypko i buraczkami.
2 komentarze:
bardzo lubię takie dania:d
Pyszny sosik, ja zamiast musztardy dodałam płatki chili.
Prześlij komentarz