wtorek, 7 stycznia 2014

Wątróbka drobiowa garnirowana plastrami jabłek i cebulką


Wątróbka z jabłkami to klasyka .A przecież nie zawsze smakuje tak samo. Wystarczy zmienić sposób doprawienia : majeranek na czarny pieprz lub płatki chilli ;cebulkę usmażyć na chrupko albo udusić w śmietance , a jabłka albo przygotować duszą je obok wątróbki, albo przygotować osobno. Niby to samo- a rezultat końcowy zupełnie inny.




Czas: 30 minut


Składniki:


6 wątróbek drobiowych ( jak są małe to więcej)

1 średnia cebula

1 duże jabłko

mąka do oprószenia

sól szczypta

pieprz czarny mielony szczypta

mielona papryka szczypta

2 łyżki ouzo ( anyżówki)

2 łyżki oleju z pestek winogron

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

5 łyżek słodkiej śmietanki

1/2 szklanki wody

1 anyż gwiaździsty

maggi w płynie do smaku


Wątróbki umyć, oczyścić , osuszyć,


posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.



Cebulę obrać i pokroić w plastry, a potem rozdzielić na krążki. Posolić, posypać pieprzem i mieloną słodką papryką. Oprószyć mąką- strzepnąć jej nadmiar.



Jabłko pokroić w plastry .



Ułożyć w garnku , polać miodem, dorzucić badian i zalać wodą. Gotować na małym gazie kilka minut aż jabłko zmięknie.



Na patelni rozgrzać olej i masło. Usmażyć krążki cebuli.


Zdjąć z patelni .

Na patelnię włożyć wątróbki i usmażyć na rumiano , dorzucić cebulę, podgrzać i przełożyć wątróbki i cebulę do miseczki ( zawinąć folią spożywczą by nie ostygły ).

Tłuszcz na patelni posypać czubatą łyżeczką mąki - wymieszać. Na patelnię wlać ouzo, śmietankę i wywar z gotowania jabłek i gotować na małym gazie aż zrobi sie gładki ( sos ) i zgęstnieje.


Doprawić maggi i pieprzem.

2 komentarze:

Unknown pisze...

Niby klasyka,a wystarczy dodać inne dodsyki i smak zupełnie inny.Osobiście lubię wątróbkę tak drobiową i wieprzową.

Olka pisze...

Uwielbiam wątróbkę i też czasem robię z jabłkiem i cebulką. Pychota :)