Wątróbka z jabłkami to klasyka .A
przecież nie zawsze smakuje tak samo. Wystarczy zmienić sposób doprawienia :
majeranek na czarny pieprz lub płatki chilli ;cebulkę usmażyć na chrupko albo
udusić w śmietance , a jabłka albo przygotować duszą je obok wątróbki, albo
przygotować osobno. Niby to samo- a rezultat końcowy zupełnie inny.
Czas: 30 minut
Składniki:
6 wątróbek drobiowych ( jak są małe
to więcej)
1 średnia cebula
1 duże jabłko
mąka do oprószenia
sól szczypta
pieprz czarny mielony szczypta
mielona papryka szczypta
2 łyżki ouzo ( anyżówki)
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
5 łyżek słodkiej śmietanki
1/2 szklanki wody
1 anyż gwiaździsty
maggi w płynie do smaku
Wątróbki umyć, oczyścić , osuszyć,
posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.
Cebulę obrać i pokroić w plastry, a
potem rozdzielić na krążki. Posolić, posypać pieprzem i mieloną słodką papryką.
Oprószyć mąką- strzepnąć jej nadmiar.
Jabłko pokroić w plastry .
Ułożyć w
garnku , polać miodem, dorzucić badian i zalać wodą. Gotować na małym gazie
kilka minut aż jabłko zmięknie.
Na patelni rozgrzać olej i masło.
Usmażyć krążki cebuli.
Zdjąć z patelni .
Na patelnię włożyć wątróbki i usmażyć
na rumiano , dorzucić cebulę, podgrzać i przełożyć wątróbki i cebulę do
miseczki ( zawinąć folią spożywczą by nie ostygły ).
Tłuszcz na patelni posypać czubatą
łyżeczką mąki - wymieszać. Na patelnię wlać ouzo, śmietankę i wywar z gotowania
jabłek i gotować na małym gazie aż zrobi sie gładki ( sos ) i zgęstnieje.
Doprawić maggi i pieprzem.
2 komentarze:
Niby klasyka,a wystarczy dodać inne dodsyki i smak zupełnie inny.Osobiście lubię wątróbkę tak drobiową i wieprzową.
Uwielbiam wątróbkę i też czasem robię z jabłkiem i cebulką. Pychota :)
Prześlij komentarz