Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!"
zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT
Kruszwica S.A.
Chyba się rozpędziłam z tymi
eksperymentami ze smalczykiem Smakowita Pajda
ale Smakowita
Pajda zaskoczyła mnie wyczuwalnym aromatem ziół. ( mówię o smalczyku z ziołami
ogrodowymi) i sprawdzam gdzie to
można wykorzystać.
Zdecydowanie wolę burgery, chicken burgery,
fish burgery i inne ,, mieleńce" w formie obiadowej ( np. z frytkami czy
ziemniakami ) niż w bułce.
Czas: 30 minut
Składniki:
12,5 dag mielonego mięsa wołowego*
1 duża cebula
3 łyżki usiekanej natki pietruszki
1 żółtko
szczypta soli
szczypta mielonego czarnego pieprzu
4 łyżki Smakowitej Pajdy - smalczyku
z ziołami ogrodowymi
1 łyżka wody
1 łyżka mąki do oprószenia
Cebulkę pokroić bardzo drobno i
usmażyć na złoto na łyżce smalczyku.
Włożyć do miski mięso, przestudzoną
cebulkę, usiekaną natkę , żółtko. Wlać wodę. Posypać szczyptą soli i pieprzu.
Wyrobić bardzo dokładnie tak by masa mięsna się napowietrzyła.
Uformować 2 burgery i oprószyć mąką.
Na małej patelni rozgrzać Smakowitą
Pajdę i usmażyć burgery ( po 3-4 minuty z każdej strony - przełożyć w trakcie
pieczenia).
Podałam z ziemniakami z wody i
mieszanka sałat.
* Zmieliłam sama w domu kawałek
chudego rostbefu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz