czwartek, 6 lutego 2014

Burgery na obiad ( nie w bułce )


Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A.


Chyba się rozpędziłam z tymi eksperymentami ze smalczykiem Smakowita Pajda  ale  Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyczuwalnym aromatem ziół. ( mówię o smalczyku z ziołami ogrodowymi) i sprawdzam gdzie to można wykorzystać.



Zdecydowanie wolę burgery, chicken burgery, fish burgery i inne ,, mieleńce" w formie obiadowej ( np. z frytkami czy ziemniakami ) niż w bułce.


Czas: 30 minut


Składniki:


12,5 dag mielonego mięsa wołowego*

1 duża cebula

3 łyżki usiekanej natki pietruszki

1 żółtko

szczypta soli

szczypta mielonego czarnego pieprzu

4 łyżki Smakowitej Pajdy - smalczyku z ziołami ogrodowymi

1 łyżka wody

1 łyżka mąki do oprószenia


Cebulkę pokroić bardzo drobno i usmażyć na złoto na łyżce smalczyku.



Włożyć do miski mięso, przestudzoną cebulkę, usiekaną natkę , żółtko. Wlać wodę. Posypać szczyptą soli i pieprzu. Wyrobić bardzo dokładnie tak by masa mięsna się napowietrzyła.



Uformować 2 burgery  i oprószyć mąką.



Na małej patelni rozgrzać Smakowitą Pajdę i usmażyć burgery ( po 3-4 minuty z każdej strony - przełożyć w trakcie pieczenia).



Podałam z ziemniakami z wody i mieszanka sałat.


* Zmieliłam sama w domu kawałek chudego rostbefu



Brak komentarzy: