Przepis bierze udział
w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna
frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu
jest ZT Kruszwica S.A.
Zostało mi kawałek zamrożonego
świątecznego pasztetu. Postanowiłam zrobić prościutkie krokiety. Farsz to po
prostu przesmażona z pasztetem cebulka.
Doprawiony szczodrze majerankiem i tymiankiem.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym , że
wpływa korzystnie na zmianę smaku przygotowywanej na niej potrawy.
Czas ; 1 godzina
Składniki :
7 czubatych łyżek mąki
3 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej
gazowanej
szczypta soli
10 dag pasztetu
maggi w płynie do smaku
1 łyżka otrębów pszennych
1 cebula
4 łyżki usiekanej natki
pietruszki
pieprz mielony do smaku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
2 łyżki Smakowitej Pajdy -
smalczyku z ziołami ogrodowymi
olej ryżowy ( lub inny)do
smażenia
bułka tarta do panierowania
mąka ziemniaczana do
panierowania
Przygotować ciasto na naleśniki z 2 jajek , mąki , proszku do
pieczenia , mleka, wody mineralnej , 2
łyżek oleju i szczypty soli .
Zmiksować i odstawić na pół godziny.
Pokroić drobno obraną cebulę i
podsmażyć ją na Smakowitej Pajdzie na złoto .
Włożyć do cebulki pasztet.
Przesmażyć.
Doprawić do smaku majerankiem ,
tymiankiem , pieprzem i maggi.
Dodać otręby.
Zdjąć z patelni i wymieszać z
usiekaną natką pietruszki.
Patelnię do naleśników natłuścić
olejem i mocno rozgrzać .
Ciasto wlewać na patelnię( po
standartowej chochelce do zupy *) i obracając patelnią rozprowadzać po całym dnie .
Smażyć naleśnik z jednej , a następnie z
drugiej strony .
Zsunąć z patelni na talerz .
Tak usmażyć wszystkie naleśniki .
Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki
farszu .
Zagiąć najpierw dwa
przeciwstawne boki ( lewy i prawy ) przykrywając farsz. Następnie od dolnego
brzegu rolować tak by utworzył się zgrabny
,, wałek".
Panierować naleśniki w jajku, mące ziemniaczanej, jajku i bułce tartej.
Obsmażać na rumian bezpośrednio
przed podaniem na oleju.
Podawać z czystym barszczem czerwonym
do popicia w całości lub pokrojone.
* Naleśniki mają być trochę
grubsze niż zwykłe by nie pękały w trakcie zwijania.
1 komentarz:
pyszny pomysł, lubię bardzo krokiety:)
Prześlij komentarz