Uwielbiam drób z owocami ( zresztą
inne gatunki mięs też ).Jakoś wyjątkowo pasuje mi zestawienie słodyczy owoców i
ostrych przypraw w zestawieniu z pieczonym ( duszonym , czy gotowanym )
kurczakiem. A już szczególnie lubię dodatek brzoskwiń do drobiu.
Czas: 45 minut + marynowanie
Składniki ( na 2 porcje):
2-4 kawałków kurczaka ( pałeczki lub
inne kawałki)
2-4 połówek brzoskwiń z syropu ( tyle
ile kawałków mięsa)
curry do smaku
papryka słodka mielona
mielony pieprz do smaku
sól do smaku
4 łyżki oleju ryżowego ( z pestek
winogron , słonecznikowego)
1 łyżka masła
1 badian ( anyż gwiaździsty
6 goździków
rozmaryn- mała gałązka
1 szklanka syropu od brzoskwiń
1 łyżka soku z cytryny
maggi w płynie
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Przygotować marynatę z syropu, 2
łyżek oleju, soku z cytryny, szczypty soli, curry, papryki, pieprzu.
Umyte i osuszone kawałki kurczaka
ułożyć w pojemniku i zalać marynatą. Wrzucić anyż, rozmaryn i goździki.
Pozostawić na noc w lodówce.
Wyjąć z marynaty i osuszyć
papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Wyłowić z marynaty anyż i goździki (
rozmaryn będzie obsmażany razem z kurczakiem)
Kurczaka obsmażyć na rumiano na
pozostałym oleju - z położonym obok rozmarynem.
Podlać marynatą
i dusić na małym gazie ok.30 minut - kurczak ma być bardzo miękki, a sos
odparować o połowę.
Dołożyć masło .
Doprawić sos do smaku.
Ułożyć obok kurczaka brzoskwinie
przecięciem do dna i wypukłą część brzoskwini posypać pieprzem i papryką
- wsypać połowę
natki pietruszki.
Trzymać w sosie pod przykryciem kilka minut.
Podawać kawałki kurczaka z brzoskwiniami posypując
resztą natki ( na kawałek kurczaka ma przypaść 1 połówka brzoskwini).
Do tego ryż duszony na bulionie i sałata
z brzoskwiniowym dresingiem ( dresing robię miksując 1 połówkę brzoskwini z 2
łyżkami oleju, solą , pieprzem i sokiem z cytryny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz