poniedziałek, 3 lutego 2014

Kurczak w ostrych brzoskwiniach


Uwielbiam drób z owocami ( zresztą inne gatunki mięs też ).Jakoś wyjątkowo pasuje mi zestawienie słodyczy owoców i ostrych przypraw w zestawieniu z pieczonym ( duszonym , czy gotowanym ) kurczakiem. A już szczególnie lubię dodatek brzoskwiń do drobiu.



Czas: 45 minut + marynowanie

Składniki ( na 2 porcje):

2-4 kawałków kurczaka ( pałeczki lub inne kawałki)
2-4 połówek brzoskwiń z syropu ( tyle ile kawałków mięsa)
curry do smaku
papryka słodka mielona
mielony pieprz do smaku
sól do smaku
4 łyżki oleju ryżowego ( z pestek winogron , słonecznikowego)
1 łyżka masła
1 badian ( anyż gwiaździsty
6 goździków
rozmaryn- mała gałązka
1 szklanka syropu od brzoskwiń
1 łyżka soku z cytryny
maggi w płynie
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Przygotować marynatę z syropu, 2 łyżek oleju, soku z cytryny, szczypty soli, curry, papryki, pieprzu.


Umyte i osuszone kawałki kurczaka ułożyć w pojemniku i zalać marynatą. Wrzucić anyż, rozmaryn i goździki. Pozostawić na noc w lodówce.


Wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Wyłowić z marynaty anyż i goździki ( rozmaryn będzie obsmażany razem z kurczakiem)
Kurczaka obsmażyć na rumiano na pozostałym oleju - z położonym obok rozmarynem.


Podlać marynatą i dusić na małym gazie ok.30 minut - kurczak ma być bardzo miękki, a sos odparować o połowę.


Dołożyć masło . Doprawić sos do smaku.


Ułożyć obok kurczaka brzoskwinie przecięciem do dna i wypukłą część brzoskwini posypać pieprzem i papryką - wsypać połowę natki pietruszki. Trzymać w sosie pod przykryciem kilka minut. 


Podawać  kawałki kurczaka z brzoskwiniami posypując resztą natki ( na kawałek kurczaka ma przypaść 1 połówka brzoskwini).

Do tego ryż duszony na bulionie i sałata z brzoskwiniowym dresingiem ( dresing robię miksując 1 połówkę brzoskwini z 2 łyżkami oleju, solą , pieprzem i sokiem z cytryny).

Brak komentarzy: