Nototenia
zagościła na naszym stole na dobre. Jest bardzo wdzięczną rybą - można smażyć
tuszki - można filetować. Używam do niej podstawowych przypraw .Wystarczy
marynować jakiś czas w soku z cytrusów ( cytryna, mandarynka lub pomarańcze) ,
oliwie i przyprawach i potem usmażyć.
Czas
: 15 minut + marynowanie
Składniki
:
2
małe nototenie
1/2
cytryny + 3 plasterki
sól
pieprz
czarny mielony
4
gałązki kopru
3
gałązki natki pietruszki
3
gałązki rozmarynu
1 łyżka masła
olej
z pestek winogron
2
łyżki mąki do oprószenia
4 ziemniaki z cienką skórką
Umyć
i osuszyć nototenie. Oskrobać .
Umyć.
Naciąć skórę z obu stron aż do kręgosłupa ( 4-5
nacięć). Posypać solą i szczyptą papryki.
Włożyć
do środka ryb zioła ( gałązkę kopru,
pietruszki i rozmarynu)- ułożyć w jakimś pojemniku.
Przygotować
marynatę z soku z połowy cytryny , 2 łyżek oleju , szczypty soli i pieprzu.
Zalać rybę. Obok ułożyć po gałązce ziół ( rozmaryn, koper, pietruszka) i
zostawić na godzinę.
Po
20 minutach nastawić do ugotowania wyszorowania młode ziemniaki ( lub takie do
gotowania ze skórką).Gotować w osolonej wodzie z 2 gałązkami kopru i 2 łyżkami
oleju ( ryżowy, słonecznikowy lub z pestek winogron).
Odcedzić.
Zostawić niech ziemniaki lekko ostygną.
Przekroić
na połówki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić gałązkę rozmarynu,
kopru i pietruszki ( z marynaty) i chwilę smażyć. Ułożyć ziemniaki i obsmażyć
na rumiano.
Wyjąć
nototenie z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Oprószyć mąką .
Kłaść
ryby obok podrumienionych ziemniaków i
smażyć z obu stron do zarumienienia .
Zmniejszyć
gaz , dołożyć na patelnię masło i dosmażyć rybę .
Podawać
z rumianymi ziemniakami wkładając w nacięcia ryb kawałki cytryny * .
* Ja
odcinam z plasterka 3 górne części
wzdłuż okręgu ( połówki plasterka były by za duże i nie mieściły się w nacięcia
- a takie małe kawałeczki ładnie wyglądają i w trakcie jedzenia po naciśnięciu
sok skrapia kawałek ryby).
2 komentarze:
świetny pomysł:D
jeszcze nie przyuważyłam nototenie w sklepie, ale z pewnością się rozejrzę. Przepis mi sie bardzo podoba, bo wykonany jest z naturalnych składników.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Prześlij komentarz