Uwielbiam
drób z owocami. Do takiej kategorii zaliczam też tą potrawę. Ostrość pikantnych
przypraw połączona ze słodyczą soku mandarynkowego nadaje mięsu wyjątkowy smak.
Czas
: 1,5 godziny
Składniki:
2 pałki z kurczaka
2 gałązki rozmarynu
1/3 szklanki soku z mandarynek (
razem z miąższem z mandarynki- to 1 soczysta mandarynka)
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżeczka skórki otartej z
mandarynek ( ja mam ususzoną ) lub pomarańczy
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka sosu teriyaki
3
łyżki oleju ( ryżowy, z pestek winogron, słonecznikowego)
sól do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
czarnego
1 pełna łyżeczka papryki mielonej
słodkiej
6 plastrów mandarynki do dekoracji
4-5 średnich ziemniaków
Obrać , umyć i pokroić na pół
ziemniaki. Zalać wodą i osolić ją.
Przygotować
marynatę z soku mandarynkowego, papryki
mielonej ,sosu teriyaki , 1 łyżki oleju
, szczypty pieprzu, szczypty soli ,
miodu, skórki mandarynkowej mielonej. Zalać nią pałki, wrzucić do marynaty
rozmaryn i kawałki skórki z połowy mandarynki- zostawić na 30 minut w lodówce.
Pałki
wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Nastawić
ziemniaki by się gotowały.
Rozgrzać
w garnuszku ( lub olej) i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty pałki , układając
obok wyjęty z marynaty rozmaryn ( skórki wyrzucić).
Podlać
marynatą i bulionem. Dusić 20 minut na małym gazie ( wywar powinien odparować
do objętości 1/3 szklanki ).
Dołożyć
obok kurczaka plasterki mandarynki i dusić jeszcze 5 minut .
Odcedzić
ziemniaki.
Na
patelnię wrzucić ziemniaki i polać sosem z duszenia pałek. Podgrzewać mieszając
aż wchłoną sos i się lekko zrumienią.
Położyć
obok pałki by nie ostygły.
Podałam
z surówką z białej rzodkwi i rzodkiewki.
1 komentarz:
smaczny obiad:)
Prześlij komentarz