Małe bitki z ligawy wołowej uduszone
w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście
z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych , które lepiej
przygotowywać w większej ilości - ale co ma zrobić gotujący jak potrzebuje małe
porcje ? Zrobić na 2-3 razy i zamrozić albo zaprosić gości.
Czas: 2,5 godziny
Składniki:
6 plastrów z ligawy wołowej ( grubych
tak na palec)
3 średnie cebule
garść suszonych grzybów
2-3 śliwki suszone
1 gałązka rozmarynu
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 goździk
10 ziaren czarnego pieprzu
kawałek suchego piernika ( bez
bakalii i polewy) -wielkości pudełka od zapałek
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
papryka mielona słodka do smaku
olej ( ryżowy, słonecznikowy lub z
pestek winogron)
1 łyżka masła
maggi w płynie do smaku
4 szklanki wody
Ligawę przed pokrojeniem oczyścić z
błonek jeśli są. Pokroić w plastry i od razu posmarować olejem by mięso nie
nabrało sinego koloru ( krew , a w zasadzie hemoglobina utlenia się i mięso
robi się szarawe - na smak to nie wpłynie ale brzydko wygląda - olej odcina
dopływ powietrza ).
Rozklepać plastry mięsa ( przez folię
spożywczą ) na cienkie płaty.
Posypać solą, pieprzem i papryką.
Odłożyć na chwilę by przeszły przyprawami.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie .
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i
masło. Wrzucić rozmaryn.
Na gorący tłuszcz kłaść bitki i
smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
Obrać i pokroić drobno cebule-
dorzucić do zrumienionych bitek. Dołożyć śliwki, liść laurowy, ziele
angielskie, pieprz ziarnisty, goździk, piernik i smażyć mieszając aż cebula się
zeszkli.
Przełożyć do garnka.
Na patelnię wlać grzyby wraz z wodą w
której się moczyły i zagotować by odzyskać cały smak ze smażenia mięsa. Przelać
do garnka. Dolać resztę wody. Wlać łyżkę maggi.
Dusić pod przykryciem na bardzo małym
gazie ok. 2 godzin , aż bitki będą miękkie i kruche ( płyn odparuje w tym
czasie do objętości 1,5 szklanki).
Doprawić sos do smaku, maggi, utartym
piernikiem , papryką mieloną, pieprzem.
Podaję z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami lub surówką z kiszonych
ogórków i pora.
1 komentarz:
Z takimi składnikami,to smak musi być super.
Prześlij komentarz