Jeśli usmażymy za dużo panierowanych
kotletów z karkówki ( schabu ) , lub odwrotnie jeśli mamy za mało kotletów w stosunku do ilości stołowników , lub po
prostu mamy ochotę podać te wczorajsze kotlety dziś zupełnie inaczej -
proponuję taki wariant.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 kotlety z karkówki ( panierowane)-
gotowe, usmażone
kilka suszonych grzybów ( 6-8)
10 dag kaszy jęczmiennej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 szklanki wody
pieprz mielony do smaku
maggi do smaku
Kaszę wypłukać by pozbyć się
mączystego nalotu.
Zalać wodą ( 1,5 szklanki) , lekko osolić. Doprowadzić do
wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym aż kasza wchłonie cały płyn i będzie
sypka. w Odstawić po zawinięciu garnka w
koc na 30 minut by,, doszła" ( będzie smaczniejsza).
Namoczyć grzyby w ciepłej wodzie (
1/2 szklanki).
Przelać do garnuszka i dolać bulion. Ugotować grzyby ( wywar
odparuje od 3/4 szklanki.
Wyłowić grzyby pozostawiając wywar.
Grzyby drobno pokroić.
Rozpuścić masło i zasypać masłem.
Wymieszać.
Rozprowadzić zasmażkę śmietanką
zmieszaną z wywarem z gotowania grzybów. Wrzucić grzyby.
Kotlety pokroić w grube paski
i
wrzucić do sosu.
Chwilę dusić.
Podawać z kaszą gotowaną na sypko i
kiszonymi ogórkami.
* Takie ,, rozmnożone" kotlety z
sosie zamiast 2 porcji dają nam ich 3-4 .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz