środa, 19 lutego 2014

Paski kotletów z karkówki w sosie grzybowym z kaszą


Jeśli usmażymy za dużo panierowanych kotletów z karkówki ( schabu ) , lub odwrotnie  jeśli mamy za mało kotletów  w stosunku do ilości stołowników , lub po prostu mamy ochotę podać te wczorajsze kotlety dziś zupełnie inaczej - proponuję taki wariant.



Czas: 30 minut

Składniki:

2 kotlety z karkówki ( panierowane)- gotowe, usmażone
kilka suszonych grzybów ( 6-8)
10 dag kaszy jęczmiennej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 szklanki  wody
pieprz mielony do smaku
maggi do smaku

Kaszę wypłukać by pozbyć się mączystego nalotu. Zalać wodą ( 1,5 szklanki) , lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym aż kasza wchłonie cały płyn i będzie sypka. w Odstawić  po zawinięciu garnka w koc na 30 minut by,, doszła" ( będzie smaczniejsza).

Namoczyć grzyby w ciepłej wodzie ( 1/2 szklanki).


Przelać do garnuszka i dolać bulion. Ugotować grzyby ( wywar odparuje od 3/4 szklanki.
Wyłowić grzyby pozostawiając wywar. Grzyby drobno pokroić.


Rozpuścić masło i zasypać masłem. Wymieszać.


Rozprowadzić zasmażkę śmietanką zmieszaną z wywarem z gotowania grzybów. Wrzucić grzyby.


Kotlety pokroić w grube paski



i wrzucić do sosu.



Chwilę dusić.

Podawać z kaszą gotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami.

* Takie ,, rozmnożone" kotlety z sosie zamiast 2 porcji dają nam ich 3-4 .

Brak komentarzy: