Łagodniejsza od czarnej rzodkwi
, równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę
ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu).
Tam gdzie potrawa do której ją podaję ma zdecydowanie owocowy posmak wzmacniam
jej ostrość zwykłą czerwoną rzodkiewką.
Czas :10 minut
Składniki :
1/4
średniej białej rzodkwi
4
czerwone rzodkiewki
2
łyżki kwaśnej śmietany
sok
z cytryny do smaku
sól
do smaku
cukier
do smaku
pieprz
czarny mielony do smaku
1
łyżka drobno usiekanej natki pietruszki
Białą rzodkiew obrać.
Umyć
rzodkiewki.
Utrzeć
na tarce jarzynowej ( średnie oczka ) białą rzodkiew . Lekko odcisnąć sok .
Utrzeć
na dużych oczkach tarki jarzynowej rzodkiewki ( bez obierania).
Wymieszać.
Dodać
śmietanę . Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny .
Podawać
posypane usiekaną natką pietruszki i mielonym pieprzem.
1 komentarz:
smaczny pomysł;)
Prześlij komentarz