Taki niby pilaw tyle , że z użyciem
wątróbki drobiowej. Kiedyś zrobiłam przez przypadek dodając do usmażonej z
cebulką wątróbki bakalie ( trochę na wyczucie).Doprawiłam na pikantnie.
Słodkawe bakalie, pikantność przypraw + cebula dały fantastyczną kompozycję
smakową. Do tego ryż gotowany na drobiowym bulionie , który uwielbiam i mogła
bym jeść sam bez niczego.
Czas
: 30 minut
Składniki:
30
dag wątróbki drobiowej
30
dag cebuli
10
moreli suszonych
1/2
szklanki rodzynek
1
łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
3
sztuki fig suszonych
6
łyżek oleju z pestek winogron
1
łyżka masła
natka
pietruszki do posypania
sól
do smaku
pieprz
mielony czarny do smaku
papryka
mielona słodka do smaku
szczypta
cukru
20
dag ryżu
3
szklanki bulionu drobiowego
maggi
w płynie
Zalać
3 szklankami bulionu wypłukany na szklisto ryż .Gotować na małym gazie ok. 25
minut. Gdy ryż jest sypki zawinąć garnek w koc i odstawić by doszedł.
W
czasie kiedy ryż się gotuje -obrać i usiekać drobno cebulę. Zeszklić na
odrobinie oleju ( 2 łyżki) na złoto ( w
trakcie smażenia posypać szczyptą cukru- lepiej się karmelizuje.).
Przełożyć
do miseczki.
Namoczyć
na 10 minut bakalie ( bez skórki pomarańczowej) w szklance gorącej wody, a
potem ugotować ( przez 10 minut). Odcedzić. Pokroić figi i morele.
Umytą
wątróbkę oczyścić , osuszyć
i podzielić na pojedyncze płaty. Posolić, posypać
pieprzem i papryką.
Na patelni
po cebuli rozgrzać 4 łyżkach oleju z masłem i smażyć wątróbki na rumiano.
Dołożyć
cebulę ,
pokrojone w paseczki bakalie i skórkę pomarańczową.
Podlać
1/2 szklanki wywaru z gotowania bakalii i dusić 10 minut.
Doprawić
do smaku maggi, pieprzem.
Podawać
posypane drobno usiekaną natką pietruszki.
3 komentarze:
smacznie wygląda:)
Uwielbiam wątróbkę drobiową i każdy nowy przepis na nią jest dla mnie super interesujący.
ciekawe połączenie, takiej wersji wątróbki nie jadłam:)
Prześlij komentarz