sobota, 15 lutego 2014

Wątróbka drobiowa z bakaliami i cebulką na ryżu


Taki niby pilaw tyle , że z użyciem wątróbki drobiowej. Kiedyś zrobiłam przez przypadek dodając do usmażonej z cebulką wątróbki bakalie ( trochę na wyczucie).Doprawiłam na pikantnie. Słodkawe bakalie, pikantność przypraw + cebula dały fantastyczną kompozycję smakową. Do tego ryż gotowany na drobiowym bulionie , który uwielbiam i mogła bym jeść sam bez niczego.



Czas : 30 minut

Składniki:

30 dag wątróbki drobiowej
30 dag cebuli
10 moreli suszonych
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
3 sztuki fig suszonych
6 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
natka pietruszki do posypania
sól do smaku
pieprz mielony czarny do smaku
papryka mielona słodka do smaku
szczypta cukru
20 dag ryżu
3 szklanki bulionu drobiowego
maggi w płynie

Zalać 3 szklankami bulionu wypłukany na szklisto ryż .Gotować na małym gazie ok. 25 minut. Gdy ryż jest sypki zawinąć garnek w koc i odstawić by doszedł.


W czasie kiedy ryż się gotuje -obrać i usiekać drobno cebulę. Zeszklić na odrobinie oleju  ( 2 łyżki) na złoto ( w trakcie smażenia posypać szczyptą cukru- lepiej się karmelizuje.).


Przełożyć do miseczki.


Namoczyć na 10 minut bakalie ( bez skórki pomarańczowej) w szklance gorącej wody, a potem ugotować ( przez 10 minut). Odcedzić. Pokroić figi i morele.


Umytą wątróbkę oczyścić , osuszyć


i podzielić na pojedyncze płaty. Posolić, posypać pieprzem i papryką.


Na patelni po cebuli rozgrzać 4 łyżkach oleju z masłem i smażyć wątróbki na rumiano.


Dołożyć cebulę ,



pokrojone w paseczki bakalie i skórkę pomarańczową.
Podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania bakalii  i dusić 10 minut.
Doprawić do smaku maggi, pieprzem.


Podawać posypane drobno usiekaną natką pietruszki.

3 komentarze:

Unknown pisze...

smacznie wygląda:)

Olka pisze...

Uwielbiam wątróbkę drobiową i każdy nowy przepis na nią jest dla mnie super interesujący.

Unknown pisze...

ciekawe połączenie, takiej wersji wątróbki nie jadłam:)