wtorek, 18 lutego 2014

Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem


Pewnie dla wielu osób ta metoda gotowania ziemniaków jest doskonale znana. Ale pewnie są też tacy , którzy o niej nie słyszeli - tym ją polecam. bo kto nie lubi młodych ziemniaczków z koperkiem ? Chyba zgodzimy się, że można je w sezonie jadać same ( tylko jeszcze zsiadłe mleko do tego). No ale co jak już skończyło się lato, za oknem szaruga , a ziemniaki w sklepie albo stare albo importowane ? Od lat ,,uszlachetniam" smak ziemniaków ( nawet tych młodych) .



Czas: 30 minut

Składniki:

4 średnie ziemniaki ( lub więcej zależy ile podajemy na osobę)
1,5 pełnej łyżki masła
3 gałązki kopru ( z grubymi łodyżkami- mogą być mrożone)
1 pełna łyżka usiekanego koperku ( może być mrożony )
1 łyżeczka soli

Ziemniaki cienko obrać, umyć .


Zalać wodą w garnku ( tyle by zakryła ziemniaki ), osolić wodę, włożyć gałązki kopru i połowę masła.


Gotować ok. 25 minut do miękkości ziemniaków.
Odcedzić - wyrzucić gałązki kopru.
Do garnka z ziemniakami włożyć resztę masła .


Potrząsając garnkiem doprowadzić do tego by ziemniaki oblepiły się masłem.
Wsypać usiekany koperek i znów potrząsając garnkiem oblepić koperkiem ziemniaki.


* Do gotowania można też dodać ząbek czosnku, kwiatostan kopru ( taki jak do kiszenia ogórków), rozmaryn lub nasiona kminku.

2 komentarze:

Unknown pisze...

wyglądają świetnie:)

justka2712 pisze...

Nie znałam tego sposobu, ale muszę wypróbowac, bo wyglądają apetycznie ;)