Pewnie dla wielu osób ta metoda
gotowania ziemniaków jest doskonale znana. Ale pewnie są też tacy , którzy o
niej nie słyszeli - tym ją polecam. bo kto nie lubi młodych ziemniaczków z
koperkiem ? Chyba zgodzimy się, że można je w sezonie jadać same ( tylko
jeszcze zsiadłe mleko do tego). No ale co jak już skończyło się lato, za oknem
szaruga , a ziemniaki w sklepie albo stare albo importowane ? Od lat ,,uszlachetniam"
smak ziemniaków ( nawet tych młodych) .
Czas: 30 minut
Składniki:
4 średnie ziemniaki ( lub więcej
zależy ile podajemy na osobę)
1,5 pełnej łyżki masła
3 gałązki kopru ( z grubymi
łodyżkami- mogą być mrożone)
1 pełna łyżka usiekanego koperku (
może być mrożony )
1 łyżeczka soli
Ziemniaki cienko obrać, umyć .
Zalać wodą w garnku ( tyle by zakryła
ziemniaki ), osolić wodę, włożyć gałązki kopru i połowę masła.
Gotować ok. 25 minut do miękkości
ziemniaków.
Odcedzić - wyrzucić gałązki kopru.
Do garnka z ziemniakami włożyć resztę
masła .
Potrząsając garnkiem doprowadzić do
tego by ziemniaki oblepiły się masłem.
Wsypać usiekany koperek i znów
potrząsając garnkiem oblepić koperkiem ziemniaki.
* Do gotowania można też dodać ząbek
czosnku, kwiatostan kopru ( taki jak do kiszenia ogórków), rozmaryn lub nasiona
kminku.
2 komentarze:
wyglądają świetnie:)
Nie znałam tego sposobu, ale muszę wypróbowac, bo wyglądają apetycznie ;)
Prześlij komentarz