sobota, 8 marca 2014

Kurczak w sosie śmietanowym


Delikatny -gotowany   kurczak. W zasadzie odmiana sosu potrawkowego. Zamiennie zamiast żółtka stosuję kwaśną śmietanę. Podaję takiego kurczaka z ryżem duszonym na bulionie lub ziemniakami puree.



Czas : 1 godzina

Składniki:

2 górne udka ( u mnie 1 duże bo dwa to by było za dużo )
włoszczyzna ( mała bez kapusty)
1 mała cebula
kilka listków lubczyku
1 mały listek laurowy
1 ziele angielskie
szczypta soli
1 goździk
maggi w płynie do smaku
2,5 szklanki wody
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła

Obrać warzywa i zrumienić na suchej patelni ( karmelizują się naturalne cukry zawarte w warzywach , co nadaje wywarowi zarówno smaku jak i koloru ).


Umyć mięso- zdjąć skórę ( nie chcę mieć tłustego wywaru , a gotowanej skóry i tak nie jadamy).


Ułożyć w garnku mięso, zrumienione warzywa, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, goździk.



Zalać wodą. Posolić i gotować na małym gazie 45 minut.


Wyjąć mięso i warzywa.



Bulion przecedzić i doprawić.


Odlać pół szklanki bulionu ( reszta posłuży do ugotowania ryżu ).
Rozprowadzić  śmietanę  połową gorącego bulionu.


W garnuszku rozpuścić masło. Zasypać mąką .Wymieszać . Rozprowadzić bulionem. Zagotować. Wlać bulion ze śmietaną. Doprawić do smaku.


Włożyć kurczaka i chwilę trzymać w gorącym sosie.

Brak komentarzy: