Delikatny -gotowany kurczak. W zasadzie odmiana sosu
potrawkowego. Zamiennie zamiast żółtka stosuję kwaśną śmietanę. Podaję takiego
kurczaka z ryżem duszonym na bulionie lub ziemniakami puree.
Czas : 1 godzina
Składniki:
2 górne udka ( u mnie 1 duże bo dwa
to by było za dużo )
włoszczyzna ( mała bez kapusty)
1 mała cebula
kilka listków lubczyku
1 mały listek laurowy
1 ziele angielskie
szczypta soli
1 goździk
maggi w płynie do smaku
2,5 szklanki wody
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
Obrać warzywa i zrumienić na suchej
patelni ( karmelizują się naturalne cukry zawarte w warzywach , co nadaje
wywarowi zarówno smaku jak i koloru ).
Umyć mięso- zdjąć skórę ( nie chcę
mieć tłustego wywaru , a gotowanej skóry i tak nie jadamy).
Ułożyć w garnku mięso, zrumienione
warzywa, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, goździk.
Zalać wodą. Posolić
i gotować na małym gazie 45 minut.
Wyjąć mięso i warzywa.
Bulion
przecedzić i doprawić.
Odlać pół szklanki bulionu ( reszta
posłuży do ugotowania ryżu ).
Rozprowadzić śmietanę
połową gorącego bulionu.
W garnuszku rozpuścić masło. Zasypać
mąką .Wymieszać . Rozprowadzić bulionem. Zagotować. Wlać bulion ze śmietaną.
Doprawić do smaku.
Włożyć kurczaka i chwilę trzymać w
gorącym sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz