piątek, 7 marca 2014

Szczupak w sosie chrzanowym



Swego czasu często gościł na naszym stole. Dziadek z Tatą ( a potem Mąż ) byli zapalonymi wędkarzami więc ryb było zawsze sporo. Szczególnie szczupaków i węgorzy. I obie te ryby smakowały mi szczególnie w dwóch sosach - koperkowym i chrzanowym. Ostatnio robiłam szczupaka w koperkowym sosie - to teraz przyszła pora na chrzanowy.



Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

2 dzwonka ze szczupaka ( lub jedno duże)
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól
pieprz mielony czarny do smaku
1,5 łyżki mąki
1 cytryna
2 łyżki chrzanu tartego
szczypta cukru
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
3/4 szklanki wody

Oczyścić , umyć i osuszyć  dzwonka szczupaka. Naciąć dzwonko tak by dało się je rozłożyć ( trzeba usunąć kręgosłup).Przeciąć każde dzwonko na dwa kawałki.


Posolić i posypać pieprzem .
Polać sokiem z 3/4 cytryny zmieszanym z  łyżką oleju ułożone w pojemniku dzwonka i zostawić przykryte na 30 minut w lodówce.


Wyjąć szczupaka z marynaty i osuszyć .
Posypać szczyptą soli i pieprzu. Oprószyć mąką.



Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oleju. Smażyć rybę na rumiano z obu stron .



W innym garnku rozgrzać  2 łyżki masła , wsypać mąkę( 1 łyżkę )- wymieszać.
Wlać śmietankę z wodą. Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje.
Dodać chrzan. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .


Włożyć do sosu usmażonego szczupaka i dusić na bardzo małym gazie 5 minut.

1 komentarz:

Unknown pisze...

Pyszna ryba.Szczególnie z dodatkiem sosu.