środa, 12 marca 2014

Mega pomidor faszerowany + sos z parowara


Do tej pory wydawało mi się, że pomidory ,, Bycze serca" są olbrzymie . No to teraz spotkałam mega olbrzymy. Jedna sztuka starczy mi na obiad dla 2 osób. Dla ułatwienia zrobię na parze bo w dolnym garnku zbierze mi się aromatyczny wywar z gotowania , który posłuży do zrobienia sosu.



Czas : 45 minut

Składniki:

1 mega  duży pomidor ( chyba malinowy * )
1 duża cebula biała
1 kotlet schabowy bez kości ( ok. 5-8 dag)
3/4 szklanki ugotowanego ryżu  ( ok. 5 dag suchego)**
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
pasek czerwonej papryki świeżej ( nie koniecznie - dałam dla aromatu bo był )
2 kawałki białej części szczypioru ( nie koniecznie - dałam bo były- można wrzucić 1/4 cebuli)
1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
szczypta cukru do smaku
szczypta papryki mielonej
szczypta przyprawy warzywnej typu vegeta
maggi w płynie
zielone liście pora
zioła ( gałązki ) -natka pietruszki, lubczyk, seler- mogą być mrożone lub suszone
1 i 3/4 szklanki wody

Pomidora umyć  i  ściąć górną część ( ,, czapeczkę " ) .


Delikatnie wydrążyć miąższ pomidora  uważając by nie uszkodzić ścianek. Miąższ pozostawić .
Mięso zmielić lub rozdrobnić w Malakserze .
Obraną i drobno pokrojoną cebulę usmażyć na złoto na oleju ( końcówki pozostałe przy krojeniu zostawić )
Do cebuli dołożyć mięso i smażyć aż się zrumieni- pod koniec dołożyć masło.


Przełożyć do miski z ryżem, dodać natkę pietruszki.
Wymieszać dokładnie .Doprawić maggi, solą, pieprzem, papryką mieloną.


Wypełnić pomidora farszem .


Ułożyć w wyłożonym zielonymi liśćmi pora garnku do gotowania na parze 


Do dolnego garnka do dotowania na parze  włożyć rozdrobniony miąższ wydrążony z pomidorów miąższ  , szczyptę vegety, zioła, końcówki cebuli , szczypior, paprykę świeżą.  Zalać wodą. Wsypać szczyptę vegety i gotować 15 minut.


Przecedzić przez sito. Przetrzeć.


Uzupełnić ilość płynu dodając wody tak by znów było 1 i 3/4 szklanki. Zagotować.
Postawić  górny garnek i gotować ok.5- 8 minut ( polecam sprawdzanie patyczkiem do szaszłyków - jak patyczek bez oporu wbija sie w ściankę pomidora to znaczy , że jest gotowe ). Trzeba bardzo  pilnować by pomidor nie popękał .
Gdy pomidor jest gotowy zostawiamy go pod przykryciem.
Do sosu w dolnym garnku dodać masło, koncentrat. Doprawić do smaku.


Zaciągnąć rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką. Zagotować.

* Jeśli uważamy że pół pomidora na porcję to za mało - bierzemy 2 sztuki a resztę składników podwajamy.

** Ryż do farszu gotuję na bulionie  z kostki - gotuję cały woreczek i resztę zużywam do innej potrawy.

2 komentarze:

Beata pisze...

Pyszne, ale nie to pora roku!

Unknown pisze...

Beatko- słońcem to on nie pachnie o tej porze :) ale już się przyzwycziłam do świeżych warzyw przez okrągły rok. Za to ziółka były pachnące i dodały aromatu. Do duszenia nawet taki ,,zimowy" się nadaje.