Od chwili kiedy karo66 (
znajoma z portalu Garnek.pl) dała mi przepis na kapuśniak z kaszą ( Zelowski )
,, chodziła „ za mną chęć wypróbowania
tego pomysłu w innych zupach. Do tej pory z kaszy gotowałam w zasadzie tylko
krupnik .Do innych zup kasz nie dodawałam .Ponieważ Kapuśniak Zelowski bardzo
nam posmakował postanowiłam spróbować zrobić w ten sposób ogórkową i nie
myliłam się – jest pyszna .
A dziś wróciłam do niej poprawiając przy okazji zdjęcia.
A dziś wróciłam do niej poprawiając przy okazji zdjęcia.
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 średnie kiszone ogórki
ćwiartka ( udko) kurczaka
2 duże marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pora
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
6-8 ziaren czarnego pieprzu
1 goździk
1 suszony grzybek
pieprz grubomielony
3 łyżki kaszy pęczak ( płaskie
)
maggi w płynie
2 łyżki pokrojonego koperku
3,5 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki -
opcjonalnie
Obrać , umyć i osuszyć warzywa.
Zrumienić na suchej patelni.
Kaszę dobrze wypłukać w zimnej
wodzie ( zmieniając ją kilka razy ) .
Do garnka włożyć mięso,
warzywa, kaszę , ziele angielskie, liść laurowy, goździk, grzybek.
Wlać wodę, dodać łyżkę maggi i
gotować 45 minut .
Obrać ogórki ze skóry ( jeśli
jest gruba - jeśli nie można zostawić ).
Utrzeć ogórki na tarce jarzynowej ( duże oczka ) .
Wyjąć z wywaru mięso i warzywa
.
Marchewkę ( 1 sztukę ) pokroić
na plasterki i włożyć do garnka .
Dodać ogórki i koper .Zagotować.
Doprawić do smaku.
Podawać ze śmietanką lub bez
zależy jak kto lubi.
Ja tym razem ugotowane mięso
podałam jako dodatek do zupy posypane grubo zmielonym pieprzem kolorowym ( z
pieczywem i musztardą z całymi ziarnami gorczycy.)
* Mięso można podać w sosie
jako II Danie lub zrobić z niego farsz np. do pierogów.
** Warzywa z zupy można użyć na
sałatkę, farsz warzywny do pierogów lub krokietów , sosy warzywne itp.
A to stare zdjęcie zupy ze śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz