Gotowany kurczak z zupy to dla mnie
lekki problem . Ponieważ ostatnio ze względu na dietę Mamy ( a i chyba swój
smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A
, że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa
i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki .
Z mięsa robię potrawki , panieruję i obsmażam, wkładam w różne sosy.
Jednym z takich pomysłów jest nadanie
całości dania koloru i smaku brzoskwiniowo- cytrynowo- pieprzowego.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 łyżki oleju ( ryżowy,
słonecznikowy, z pestek winogron)
1 łyżeczka konfitury ( dżemu)
brzoskwiniowej
1 łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
pieprz kolorowy grubo mielony
sól do smaku
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 porcje makaronu ryżowego
tagliatelle ( ja łamię go na drobniejszy bo tak mi bardziej pasuje do kurczaka
w sosie)
4 połówki ( małe ) brzoskwiń z syropu
1/4 szklanki syropu z brzoskwiń
maggi do smaku
3/4 litra bulionu drobiowego ( może
być z kostki)
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
barwnik spożywczy pomarańczowy
tymianek do dekoracji
Ostudzić wyjęte z zupy mięso- posypać kolorowym pieprzem.
Przygotować marynatę z oleju,
konfitury, soku z cytryny, pieprzu, szczypty soli .
Wymieszać dodając mąkę kukurydzianą.
Wyjęte z zupy i ostudzone mięso z
kurczaka zanurzyć w marynacie tak by go lekko oblepiła i zostawić na 15 minut.
Zagotować bulion z aromatem
cytrynowym i barwnikiem. Wrzucić makaron ryżowy . Przykryć i trzymać na gazie 5
minut. Wyłączyć i zostawić aż przygotujemy kurczaka.
W małym garnuszku rozgrzać masło -
podgrzewać aż do lekkiego zrumienienia.
Włożyć kurczaka i obsmażyć z obu
stron.
Dolać pozostałą marynatę i syrop z brzoskwiń. Posypać sporą porcją
pieprzu. Doprawić do smaku maggi.
Brzoskwinie odcedzić z syropu i
posypać ( mocno) grubo mielonym kolorowym pieprzem i szczyptą soli.
Odcedzić makaron.
Podawać dekorując świeżym tymiankiem
( moim zdaniem fantastycznie komponuje się smakowo z brzoskwiniami.
1 komentarz:
ciekawe połączenia:)
Prześlij komentarz