Mam totalną amnezję.
Zapisałam sobie pomysł na to by robiąc krokiety w naleśnikach zostawiać część
ciasta naleśnikowego i potem maczać w nim zwinięte krokiety , a następnie
obtaczać w bułce tartej. Podobno
panierka trzyma się lepiej.
Prawda - trzyma się
lepiej.
Tyle że kompletnie
nie pamiętam od kogo ten pomysł dostałam. Z góry przepraszam za zapominalstwo.
Pomysł doskonały-
polecam.
Czas: 30 minut
Składniki:
10 czubatych łyżek mąki ( wypełnia szklankę )
2 jajka
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
szczypta soli
2,5 łyżki oleju
Farsz:
1,5 cebuli
2 łyżki otrębów
pszennych
1 łyżka oleju
3-4 łyżki pokrojonej
natki pietruszki
sól
pieprz mielony
maggi w płynie
bułka tarta do
panierowania
olej do smażenia
Zmiksować mąkę ,
jajka, mleko , 2 łyżki oleju, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Odstawić na
30 minut by ,, dojrzało".
Wymieszać składniki
farszu tj. mięso z warzywami, cebulę, natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem
i maggi w płynie.
Natłuścić patelnię do naleśników i rozgrzać .
Natłuścić patelnię do naleśników i rozgrzać .
Smażyć naleśniki (
usmażyć 6 sztuk - resztę ciasta zostawić do maczania krokietów).
Usmażone naleśniki odłożyć zsuwając delikatnie z patelni na talerz.
Usmażone naleśniki odłożyć zsuwając delikatnie z patelni na talerz.
Posmarować naleśniki
farszem .
Zwinąć w krokiet .
Maczać krokiety w cieście naleśnikowym
a potem w bułce tartej.
Odłożyc- rozgrzać olej na patelni.
Zwinąć w krokiet .
Maczać krokiety w cieście naleśnikowym
a potem w bułce tartej.
Odłożyc- rozgrzać olej na patelni.
Kroić zgrabne ,,
wieżyczki " lub walce ( jak shusi ) i podawać z surówką i jakąś czystą
zupą ( bulion, barszcz czerwony, pomidorowa).
* Oczywiście można podawać krokiety w całości.
* Oczywiście można podawać krokiety w całości.
* * Usmażyłam 6
naleśników . Po pokrojeniu - co zupełnie starczyło dla 3 osób .
2 komentarze:
Mmmm, zjadłabym takiego krokiecika z barszczem. :)
Też tak robię!
Prześlij komentarz