niedziela, 20 kwietnia 2014

Nietypowy mazurek wg Buni


Tym którzy nie wiedzą - ja z reguły nie piekę ciast ( jeść też nie specjalnie lubię ). Tak więc Święta to dla mnie dramat . Wszyscy pieką a u mnie posucha . Mam do wyboru spalić się ze wstydu albo umartwiać się . Ale przyszło mi do głowy , że może niekoniecznie . Może jest wyjście . Będzie mazurek ( no bo jak to obchodzić Wielkanoc bez mazurka) , ale  jego smak nie  będzie na słodki.



Czas: 30 minut

Składniki:

1 wafel ryżowy
3 jajka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka majonezu
sól do smaku
koperek
1 łyżeczka czarnego kawioru
1 łyżeczka czerwonego kawioru ( lub wiórków z mintaja )

Ugotować jajka na twardo. Włożyć natychmiast do zimnej wody i zostawić by ostygły. Obrać ze skorupek.


Przekroić na połówki . Oddzielić żółtka od białek.


Utrzeć żółtka na pastę z majonezem- doprawić solą.


Wafel posmarować z jednej strony masłem.

Posmarować brzegi wafla warstwą masła tak by potem stanowiło ( masło) warstwę do której będzie można coś przykleić .


Posmarować żółtkową pastą wafel.


Usiekać drobno 2 puste ( bez żółtek) połówki białek .

Wokół brzegu ułożyć otoczkę z usiekanych białek.

Usiekać koperek.

Obtoczyć brzegi wafla w koperku tak by zrobił się zielony rant.

Zrobić ,, szlaczki,, z czarnego i czerwonego kawioru by wafel przypominał pisankę.

Tak przygotowane mazurki można potem kroić na połówki lub ćwiartki lub podawać jako ,, jednoosobową,, porcję.

* Białka które pozostają można użyć do sałatki lub napełniać jakimiś farszami.

1 komentarz:

gin pisze...

Świetny, bardzo oryginalny pomysł :) Podziwiam :)