Wielkanoc to jajeczne święta. Co nie
znaczy , że muszą to być połówki jajek z majonezem. Postanowiłam, że w tym roku
będą to bardzo małe porcje ( tzn. po 1-2 sztuki z każdego rodzaju) na osobę ,
ale za to nie tradycyjne.
I takimi są te ruloniki. Zawsze
smakowało mi połączenie smaku ogórka z jajkiem.
Mało pracy - smak idealny- wygląd
super.
Czas : 30 minut
Składniki:
1 jajko
1 ogórek ( długi)
1 łyżeczka majonezu
1/2 łyżeczki czarnego kawioru
1/2 łyżeczki czerwonego kawioru
szczypta kurkumy
kilka gałązek koperku
gałązka natki pietruszki
Ugotować jajko na twardo. Przełożyć
do zimnej wody by ostygło. Obrać ze skorupki.
Utrzeć jajko na puch z majonezem i
szczyptą kurkumy ( chodzi o to by kurkuma nadała masie jednolity żółty kolor ).
Z umytego ogórka ściąć za pomocą
obieraczki do ziemniaków 12 długich
pasków ( najlepiej po obu stronach ogórka by nie były to paski środkowe z
nadmiarem pestek).
Na 6 pasków ogórka kłaść z jednego końca pastę
jajeczną i obwijać na około paskiem
tworząc rolkę. Potem zawijać na około drugi pasek ogórka.
Dekorować 3 rolki czarnym , a 3 czerwonym kawiorem i listkami kopru.
* Moja rada przygotować pastę i paski
ogórka wcześniej. Trzymać w lodówce zakryte folią. Bezpośrednio przed podaniem
paski ogórka osuszyć i przygotowywać rolki i od razu podawać ( jeśli będą za
długo stały na stole to ogórek puści sok i rolki podejdą płynem co może brzydko
wyglądać).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz