Zawsze tak robię, że przygotowuję
większą porcję pulpetów , dzielę je na porcje i zamrażam razem z wywarem. Potem
dorabiam tylko różne sosy i podaję z różnymi dodatkami (ziemniaki, ryż, makaron, kluski itd. ) i
surówkami lub jarzynkami.
Podałam przepis od początku tak jak by pulpety były bazowymi dla wszystkich innych z zastrzeżeniem, że sos będzie robiony tylko
dla 4 sztuk czyli porcji dla 2 osób.
Czas:45 minut
Składniki:
Na pulpety:
30 dag łopatki wieprzowej bez kości
20 dag wołowiny bez kości ( użyłam
gulaszowego)
1 jajko
1
bułka średniej wielkości( ja daję
świeżą)
3 łyżki bułki tartej
1 szklanka mleka
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
1 litr wywaru warzywnego ( może być z
kostki)
mąka do oprószenia
Na sos:
1 szklanka wywaru z gotowania
pulpetów
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 płaskie łyżki mąki
sok z cytryny do smaku
skórka otarta z 1/2
cytryny
szczypta kurkumy dla koloru
szczypta soli do smaku
szczypta cukru do smaku
Wywar warzywny doprowadzić do wrzenia w garnku pod przykryciem.
Zmielić mięso i wyrobić z 1 łyżką
zimnej wody.
Namoczyć bułkę w mleku- odcisnąć dobrze ( ja to robię na
sitku ).
Roztrzepać jajko ( łatwiej się
wyrabia z masą mięsną gdy jest wymieszane).
Masę
mięsną, bułkę, bułkę tartą i
jajko dokładnie wymieszać . Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.
Podzielić na 12 porcji. Uformować kulki i oprószyć mąką.
Gotować we wrzącym wywarze 20 minut.
Wyjmować łyżka cedzakową*
W garnuszku rozgrzać masło z olejem. Wsypać otartą skórkę z
cytryny. Chwilę smażyć.
Dodać
mąkę i zrobić zasmażkę.
Rozprowadzić zasmażkę wywarem z
gotowania pulpetów .
Wlać sok z cytryny,śmietankę, wsypać kurkumę. Doprawić do
smaku solą i cukrem.
Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.
Podawać w sosie dodatkiem ryżu i jakąś jarzynką.
* Ja dzielę pulpety na 3 porcje.
Dwie z porcją wywaru z gotowania
po ostudzeniu zamrożę , a do trzeciej przygotowuję sos ( w tym przypadku
cytrynowy).
Potem mam 2 gotowe obiady - na wywarze robię tylko sos , lub łączę
pulpety z wywarem np. z fasolką tworząc jednogarnkowe danie , lub wkładam do
zupy.
1 komentarz:
Pomysłowa kombinacja :)
Prześlij komentarz