Trochę ,,udoskonalona,, wersja bo
spodobał mi sie pomysł na szwedzki sposób
podawania klopsików w sosie chrzanowym ( można ten element pominąć )
Czas: 45 minut
Składniki:
Na pulpety:
1/2 kg mięsa mielonego
wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 średnia bułka
3 łyżki otrębów pszennych
1 szklanka mleka
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
1 litr wywaru warzywnego ( może być z
kostki)
mąka do oprószenia
Na sos:
1 szklanka wywaru z gotowania
pulpetów
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 płaskie łyżki mąki
3 łyżeczki ostrego chrzanu tartego ze
słoiczka
szczypta soli
szczypta cukru
Dodatkowo:
6 pełnych łyżeczek żurawiny ( lub
borówki) do mięs
Zagotować wywar warzywny i trzymać wrzący pod przykryciem.
Namoczyć połamaną na kawałki bułkę w
mleku. Odcisnąć dokładnie.
Masę na pulpety dokładnie wyrobić
( mięso, odciśniętą bułkę, otręby, jajko
)
Doprawić pieprzem mielonym ,solą, i maggi w płynie.
.
Podzielić na porcje .
Utoczyć 12 kulek-pulpetów i obtoczyć je w mące .
Gotować na wrzącym wywarze 20 minut.
Wyłowić łyżka cedzakową.
W garnuszku o grubym dnie rozgrzać masło
z olejem.
Posypać mąką - wymieszać.
Zalać wywarem z gotowania pulpetów
zmieszanym ze śmietanką .
Dodać chrzan i doprawić sos do smaku.
Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.
Pulpety podawać na głębokim talerzu w
sosie. Do tego kleks żurawiny.
Ja podaję z ziemniakami bez
dodatkowej surówki.
1 komentarz:
pyszny domowy obiadek !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Prześlij komentarz