poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Ryba na pewno nie po grecku

Przepis  z historią - i już go w różnych miejscach wstawiałam . 
Kiedyś było sobie tak. ,, Podsłuchałam ,, w tramwaju rozmowę dwóch pańopowiadających sobie jak to jedna z nich była na imprezie u kogoś i jadła ciekawie przygotowaną rybę. 
Oczywiście przepisu nie podała bo go nie znała - wspomniała tylko o niektórych składnikach.
Tak mnie to zaintrygowało , ze wypróbowałam eksperymentując ze składnikami. Wyszło. Ryba jest pyszna. Wczoraj przepis jeszcze trochę poprawiłam - myślę , że tak już zostanie.



Czas : 30 minut + 4 godziny  w lodówce

Składniki :


½ kg ryby ( Panga , Dorsz , Tilapia )
1 szklanka pokrojonej w paseczki  brzoskwini z syropu
1 szklanka pokrojonej w paseczki papryki konserwowej
1 ogórek kiszony pokrojony w pół plasterki
1 duża cebula pokrojona w piórka
½ szklanki soku z brzoskwiń
1 szklanka wywaru warzywnego *
olej ( ryżowy, słonecznikowy, z pestek winogron)
mąka do oprószenia ryby
2 łyżki pikantnego ketchupu
4 łyżeczki koncentrat pomidorowego
sól do smaku
szczypta cukru do smaku
pieprzu kolorowy grubo mielony do smaku
sos sojowy do smaku

Filety rybne rozmrozić i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Ułożyć w pojemniku i skropić sokiem z 1/2 cytryny i łyżką oleju.


Posolić, posypać pieprzem , zostawić na 15 minut.


Wyjąć , znów osuszyć,oprószyć  mąką .


Usmażyć na oleju na rumiano.


Zdjąć z patelni .


Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę nie rumieniąc jej .


Wlać sok z brzoskwini i bulion.
Dodać ketchup, koncentrat, pieprz ,szczyptę soli, sos sojowy . Dusić 10 minut.

Pokroić paprykę, brzoskwinię i ogórek.


Dołożyć brzoskwinie, paprykę , ogórek i dusić jeszcze 5 minut.


W naczyniu  układać warstwami :
Sos , rybę pokrojoną w 2  cm paski , sos.

Wierzchnią warstwą być sos.


Przykryć . Zostawić do ostygnięcia , a potem wstawić do lodówki na 4 godziny. 

* Jeśli ktoś ma dostęp do kostek bulionu rybnego to może rozpuścić 1/2  w szklance wrzątku i użyć zamiast bulionu warzywnego


Brak komentarzy: