Lekka modyfikacja klasycznego
przepisu na młodą kapustę z koprem. Jak to zwykle bywa przypadek rządzi czasem
powstaniem nowego smaku. Zawsze taką kapustę robiłam albo obgotowując ją , albo
dusząc na maśle . Zaklepywałam ją mąką lub nie. Tyle , że zawsze pilnowałam by
dodawane do kapusty masło było klarowne i nie zrumienione. Niesłusznie .Dziś
przez przypadek nie dopilnowałam i masło zrumieniło się po rozpuszczeniu , a ja
nie patrząc na to wsypałam usiekaną kapustę. Nie byłam pewna co z tego wyjdzie
.Co Wam będę mówić -kapustka jest pycha.
Składniki:
1 młoda kapusta ( ok. 1 kg)
6-7 dag masła ( 1/3 kostki)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
sok z cytryny do smaku
szczypta grubo mielonego kolorowego
pieprzu
1 duży pęczek kopru
4 łyżki mąki do oprószenia
1/2 szklanki wody
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście ( ok. 6 sztuk ) *.
Pokroić koperek.
Pokroić kapustę w ćwiartki lub ósemki
- wyciąć głąb.
Poszatkować kapustę w paski ( grubiej
niż do kiszenia ).
W garnku rozpuścić masło - podgrzewać
aż się lekko zrumieni.
Na rumiane masło wsypać uszatkowaną
kapustę i na małym gazie smażyć mieszając aż zmięknie.
Wsypać do kapusty 3/4 usiekanego
koperku. Wymieszać , podlać wodą i dusić
20 minut.
Posypać kapustę mąką i mieszając
podgrzewać 2 minuty by mąka straciła smak surowizny.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny
,szczyptą soli , cukru i grubo mielonego pieprzu **.
Przed podaniem dodać resztę
usiekanego koperku i posypać szczyptą pieprzu .
* Spróbuję wykorzystać te liście wwegetariańskich gołąbkach gotowanych na parze , które będą mogły być dodatkiem
do mięs.
** Odłożyłam część uduszonej kapusty
( ok. 1 szklanki) bo wymyśliłam sobie że zrobię z niej szybki kapuśniak lub
bigosik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz