Galaretki mięsne robię bardzo często.
Wieprzowe, wołowe, z drobiu, mieszane. Tym razem na Wielkanoc w planie była
mała porcja galaretek z kurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to przy
okazji po wycięciu połówek do pieczenia okazało się, że zostały mi jeszcze
kawałki na inne potrawy. Połączyłam więc gęś i kurczaka w jednym.
Czas: 1,5 godziny + zastyganie
Składniki:
1 udko z kurczaka
kawałek kości (z mięsem ) po luzowaniu połówek piersi gęsi
2 jajka na twardo
2 łyżki konserwowego groszku
2 marchewki
1 pietruszki
kawałek selera
1/4 pora
1 mała cebula
1/2 cebuli czerwonej
1 liść laurowy
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziela angielskie
1 goździk
2,5 szklanki wody
5 łyżeczek żelatyny
sól
maggi w płynie
gałązka świeżego lubczyku
natka pietruszki
Obrać, umyć i pokroić na kawałki
warzywa - opiec na suchej patelni by z zawartych w nich cukrach zrobił się
karmel ( nada smak i kolor bulionowi).
Mięso i kości podzielić na mniejsze
kawałki ( szybciej się gotuje) i ułożyć w garnku razem z warzywami. Dorzucić ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy i goździk.
Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki maggi w płynie i gałązkę lubczyku.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć
gaz i gotować na małym 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości a bulion wygotuje się do objętości
ok. 2 szklanek.
Wyjąć mięso i warzywa.
Bulion przecedzić.
Obrać kurczaka ze skórek , chrząstek
i kości i rozetrzeć na ,, strzępki".
Obrać od kości mięso gęsi i drobno
pokroić.
Obrać ugotowane na twardo jajka (
miałam z tym duży problem bo skorupki co bym nie robiła trzymały się jajka) i
pokroić w grube plastry ( z każdego jajka wykroić 3 ze środka a resztę odłożyć
do sałatki).
Kawałek marchewki pokroić w drobne kawałki *.
Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody
żelatynę.
Ułożyć w formie do babki ( z
kominkiem)oba rodzaje mięs, plastry jajka, groszek, marchewkę, .
Bulion podgrzać - doprawić do smaku
maggi i pieprzem. Dodać namoczoną
żelatynę. Dobrze wymieszać .
Ostrożnie zalać bulionem z żelatyną ułożone w formie mięso z
dodatkami.
Zostawić by ostygło. Wstawić do
lodówki i zostawić do zakrzepnięcia.
Podawać z kawałkiem cytryny lub octem
- jak kto woli.
* Resztę marchewki, selera ,
pietruszki i kawałki jajek użyć do zrobienia sałatki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz