Powodów dla których gotuje się jakąś
potrawę ( albo jej wariant) jest wiele. Chęć na coś, dieta. ,,porządki w lodówce,,, itd. Nie mam
pojęcia który z tych powodów był decydujący w tym , że zaczęłam gotować
dzisiejszą jarzynówkę. Na pewno po wczorajszych plackach ziemniaczanych przyda
się coś lżejszego. Na pewno lodówce przyda się przedświąteczne odnowienie
zapasów .Połączywszy jedno z drugim wyszła smaczna zupka z pierożkami.
Czas: 1 godzina
Składniki:
Na zupę :
1 kotlet schabowy bez kości ( i
tłuszczu)
1 średnia marchewka
1/6 średniej pietruszki
kawałek selera ( wielkości użytej
pietruszki)
1/4 pomidora
1/2 białej cebuli
1/2 średniej czerwonej cebuli
kawałeczek białej części pora ( tak
ze 3 cm)
3 duże liście sałaty
3 gałązki natki pietruszki
3 gałązki koperku
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
5 ziaren czarnego pieprzu
3 zimnej szklanki wody
0,5 szklanki przegotowanej i
ostudzonej wody
1 łyżka maggi w płynie ( lub szczypta
innej przyprawy do zup w proszku)
6 łyżek słodkiej śmietanki
Na pierożki:
kotlet ugotowany w zupie
1/2 szklanki mąki + mąka do
podsypywania
1/3 szklanki wrzącej wody
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do
smaku
majeranek do smaku
Obrać warzywa. Umyć. Utrzeć na dużych
oczkach tarki jarzynowej marchew, pietruszkę i seler.
Por i obie cebule pokroić w pół
plasterki i rozdzielić na ,,piórka,,.
Na suchej patelni rumienić mieszając
utarte warzywa razem z cebulami i porem ( jak do rosołu tyle że utarte ).
Umyć liście sałaty. Oberwać grube
żyłki i pokroić w grube paski. Pozostałe części liści przesiekać i odłożyć.
W garnku ułożyć opieczone warzywa,
kotlet, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, pomidor i żyłki z
sałaty. Zalać 3 szklankami wody , dolać maggi i gotować 40 minut ( najpierw
doprowadzić do wrzenia , a potem skręcić
gaz i niech ,, pyrka,, jak rosół pod uchyloną pokrywką ).
Wyjąć z zupy kotlet. Zmielić. Doprawić
do smaku solą , pieprzem i majerankiem.
Przygotować parzone ciasto na
pierożki zalewając osoloną mąkę wrzącą wodą. Wyrobić elastyczne ciasto.
Rozwałkować. Pociąć na paski
szerokości ok.3 cm .
Na cieście układać porcje farszu.
Przykryć
drugim paskiem. Skleić ciasto wkoło farszu i przyciąć radełkiem kwadratowe
pierożki ( podobne do ravioli) - z tej porcji wychodzi 12 pierożków.
Gotować w osolonym wrzątku aż
wypłyną.
Wyłowić łyżka cedzakową.
Oberwać umyte i odsączone listki od gałązek natki
pietruszki i kopru.
Koper , pietruszkę i liście sałaty
zmiksować z 1/2 szklanki przegotowanej
zimnej wody .
Podgrzać zupę. Dodać do niej
zmiksowaną pastę z ziół i sałaty - zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać wlewając zupę na talerz i tam mieszając ze
śmietanką ( 3 porcje). Do zupy wkładać pierożki
( po 4 sztuki ).
Dekorować grubo mielonym kolorowym
pieprzem i listkami ziół.
* Mała uwaga - jeśli ktoś nie lubi
smaku natki pietruszki to niech zamiast niej użyje tylko sałaty i kopru bo w
tej wersji natka zdecydowanie przebija.
** Jeśli nie macie ,, lenia" to
można zupę wlać w miseczki , a pierożki podsmażyć na rumiano i podać
osobno.
1 komentarz:
Bardzo ciekawy blog :)
Przepis smakowity i warty wypróbowania :)
Pozdrawiam,
Prześlij komentarz