Rośliny strączkowe są doskonałym
zamiennikiem mięsa. Wpadło mi do głowy , że można by spróbować zastąpić fasolką
ziarnistą część mięsa w gołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był
spowodowany tym ,że mielonego było trochę za mało ).Przygotowałam normalny
farsz i dodałam odsączoną z sosu pomidorowego fasolkę. Po wymieszaniu
doprawiłam. Gołąbki wyszły fantastyczne - bardzo delikatne.
Czas: 2 godziny
Składniki:
14 dużych liści młodej kapusty
35 dag mięsa mielonego *
10 dag ryżu jaśminowego
2 duże cebule
1 puszka fasoli ziarnistej w sosie
pomidorowym ( 400 g razem z sosem pomidorowym )
1/2 szklanki usiekanego koperku
pieprz do smaku
maggi w płynie do smaku
szczypta przyprawy warzywnej ( typu
Jarzynka , Kucharek, Vegeta lub jaka kto używa )
papryka mielona do smaku
6 dag koncentratu pomidorowego
cukier do smaku
3 łyżki oleju z pestek winogron
1,5 litra wywaru warzywnego
Ugotować al'dente ryż. Ostudzić.
Obrać i usiekać cebule. Zeszklić na
oleju.
Odcedzić z sosu fasolkę ( sos
zostawić).
Wymieszać mięso mielone , ryż,
fasolkę, cebulę, koperek. Doprawić maggi, jarzynką, pieprzem i papryką.
Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Zdejmować kolejno sparzone największe liście .
Ściąć z każdego liścia gruby nerw .
Nakładać na liście porcje farszu i
zwijać kształtne pakunki ( jak krokiety).
Na dnie garnka
ułożyć kilka liści kapusty .
Zwinięte gołąbki ułożyć w garnku
ściśle jeden obok drugiego ( z tej porcji wyszło mi 14 dużych gołąbków).
Zalać wywarem warzywnym i gotować 1
godzinę na małym gazie .
Wyjąć gołąbki.
Odebrać kubek wywaru i rozrobić w nim koncentrat . Wlać do garnka
razem z sosem od fasoli. Doprawić sos do smaku. Wymieszać i podgrzewać kilka
minut.
Można sos zaprawić śmietaną i
zagęścić mąką.
* Połowa pieczeniowej wołowej ,
połowa łopatki wieprzowej .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz