piątek, 30 maja 2014

Stek z rekina z jajkiem sadzonym


Nie ukrywam , że rekin to dla mnie ciągle wyzwanie. Próbuję przygotowywać steki z niego na różne sposoby , by wypracować najbardziej smakowite przepisy. Dziś próba na zasadzie skojarzeń - stek to stek , a jak stek to może z jajkiem sadzonym . Od razu zdradzam - rybka była pyszna.



Czas: 30 minut

Składniki:

1 stek z rekina
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli do smaku
szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
1 jajko
1 łyżka masła

Odmrożoną rybę osuszyć i umieścić w pojemniczku. Skropić sokiem z cytryny, 2 łyżkami oleju. Posypać szczyptą soli i pieprzu.


Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi ( dokładnie).


Na patelni rozgrzać resztę oleju. Na wrzący ułożyć stek. Smażyć po 3 minuty , a potem przełożyć i dosmażyć tyle samo z drugiej strony.


W czasie kiedy rekin się smaży na małej patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim jajko sadzone.


Podawać stek soląc i pieprząc przed położeniem na talerzu , obkładając sadzonym jajkiem


Udekorować listkami natki , tymianku lub innej zieleniny  , z ulubionymi dodatkami ( frytki, ziemniaki puree , ziemniaki z wody ) i surówką


* Oczywiście są to proporcje na jedną porcję 

Brak komentarzy: