Nie ukrywam , że rekin to dla mnie
ciągle wyzwanie. Próbuję przygotowywać steki z niego na różne sposoby , by
wypracować najbardziej smakowite przepisy. Dziś próba na zasadzie skojarzeń -
stek to stek , a jak stek to może z jajkiem sadzonym . Od razu zdradzam - rybka
była pyszna.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 stek z rekina
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli do smaku
szczypta grubo mielonego kolorowego
pieprzu
1 jajko
1 łyżka masła
Odmrożoną rybę osuszyć i umieścić w
pojemniczku. Skropić sokiem z cytryny, 2 łyżkami oleju. Posypać szczyptą soli i
pieprzu.
Wyjąć i osuszyć papierowymi
ręcznikami kuchennymi ( dokładnie).
Na patelni rozgrzać resztę oleju. Na
wrzący ułożyć stek. Smażyć po 3 minuty , a potem przełożyć i dosmażyć tyle samo
z drugiej strony.
W czasie kiedy rekin się smaży na
małej patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim jajko sadzone.
Udekorować listkami natki , tymianku lub innej zieleniny , z ulubionymi dodatkami ( frytki, ziemniaki puree , ziemniaki z wody ) i surówką
* Oczywiście są to proporcje na jedną porcję
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz