Drugie życie mięsa z zupy. Nie lubię
wkładania mięsa na którym ugotowano zupę jako wkładki do tej zupy. Staram się
wykorzystać je inaczej. Albo podaję je w sosach , panieruję i obsmażam,
przerabiam na farsze itp.
Na tych pałeczkach ugotowałam wywar
na botwinkę (Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku) - warzywa z wywaru zużyłam
na sałatkę , a pałeczki podam z ryżem jaśminowym.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 pałeczki z udek kurczaka (
ugotowane )
1/2 szklanki bulionu w którym
gotowały się pałeczki
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżki pasków konserwowej papryki
2 łyżeczki płatków papryki ( suszone
różne rodzaje)
1 cebula ( pół białej , pół czerwonej
lub tylko jeden rodzaj)
1 łyżeczka czosnku suszonego ( lub
1/2 łyżeczki świeżego roztartego)
szczypta cukru do smaku
szczypta soli do smaku
szczypta sumaku ( lub opcjonalnie
zmielonego kolorowego pieprzu)
4 łyżki oleju z pestek winogron
3 łyżki mąki
woda
Pokroić na ćwiartki pomidorki.
Obrać cebulę i pokroić w pół
plasterki.
Ugotowane pałeczki posypać sumakiem (
pieprzem) i solą.
Z mąki i wody zrobić ciasto ( z łyżka
oleju i szczyptą soli ) o konsystencji bardzo gęstego naleśnikowego tyle że bez
jajka.
Pałki kurczaka maczać w cieście tak
by je oblepiło dokładnie i obsmażyć na gorącym oleju .
Rumiane kawałki kurczaka zdjąć z
patelni i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i
smażyć aż się zeszkli.
Dołożyć pomidorki , paprykę przyprawy.
Chwilę smażyć.
Podlać bulionem . Dusić na małym
gazie aż sos się zagęści. Doprawić do smaku cukrem i solą.
Włożyć kurczaka i trzymać w sosie pod
przykryciem kilka minut.
Przed podaniem posypać usiekaną natką
pietruszki.
Podawać z ryżem jaśminowym (
kleistym) .
1 komentarz:
wyglądają smacznie:)
Prześlij komentarz