Lubię ,, zwariowane ,, gotowanie.
Planuję jedno- potem robie drugie. Wyjęłam górne udka by je udusić z młodą kapustką.
Potem okazało się, że kapusty jest więcej niż mi się wydawało i w dodatku
zrobiłam ja z koprem zakwaszaną
rabarbarem . Starczyło podać ja z ziemniaczkami z wody . No ale udka już były
,, na wolności". Musiałam coś zrobić . Natarłam solą i mieloną papryką , a
potem pozbierałam wszelkie rodzaje papryki jakie miałam pod ręką słusznie
przypuszczając , że się uzupełnią smakowo.
Czas: 45 minut
Składniki:
2 górne kawałki z ćwiartek kurczaka
szczypta słodkiej mielonej papryki
szczypta ostrej mielonej papryki
1/2 łyżki płatków z papryki (
płaskiej)
1 łyżka pasków papryki marynowanej
1/6 świeżej papryki czerwonej
szczypta soli do smaku
szczypta cukru do smaku
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 szklanka wody
tymianek świeży kilka gałązek
Umyte i osuszone udka z kurczaka
posolić i posypać mieloną papryką słodką i ostrą. Delikatnie wetrzeć przyprawy
w mięso i odłożyć na 15 minut.
Pokroić w paski świeżą paprykę.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej
i obsmażyć kurczaka z obu stron.
Dorzucić płatki paprykowe , świeżą
paprykę i konserwową paprykę.
Zalać woda .Przykryć i dusić ok. 30
minut uważając by sos za mocno nie odparował.
Gdy kurczak jest już miękki doprawić
sos cukrem , wrzucić gałązkę tymianku , przykryć i chwilę dusić.
Podawać z kleistym ryżem i neutralną
smakowo surówką ( sałata z podstawowym dresingiem, ogórki pokrojone na paski i
tylko posolone itp.).
1 komentarz:
Oj zjadłabym sobie teraz takie smakowitości:)
Prześlij komentarz