Taki sobie bigos skrzyżowany z
gulaszem. W wersji podstawowej ( wg mojej Babci ) był to pikantny gulasz
wołowo-wieprzowy zmieszany z duszoną kapustą.
Potem ja robiłam kilka różnych
wersji zależnie od tego co miałam w domu.
Ostatnio najbardziej smakuje mi
taka z młodej kapusty i gulaszu drobiowego - dość łagodna w smaku.
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 mała młoda kapusta ( ok 50-60 dag )
piersi z kurczaka ( pojedyncze )
1/3 szklanki usiekanego koperku
1 papryka czerwona
maggi w płynie
3 łyżki masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 papryka mielona
do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
sól do smaku
kilka łyżek wody
Kapustę oczyścić i pokroić w grubsze paski lub kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło . Wrzucić kapustę i
dusić mieszając bez podlewania wodą.
Wsypać usiekany koper, wymieszać .
Dusić całość ok. 20 minut. Kapusta powinna być miękka ale
jędrna.
W czasie kiedy kapusta się dusi pokroić w drobną kostkę
piersi z kurczaka
Posolić , posypać pieprzem ( odrobiną ) i mieloną
papryką.
W drugim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i smażyć
mięso na rumiano
Pokroić w paski wypestkowaną czerwoną paprykę.
Dodać paprykę do mięsa i dusić pod przykryciem na małym
gazie ok. 20 minut.
W połowie podlać kilkoma łyżkami wody i łyżeczką maggi w
płynie .
Połączyć kapustę z gulaszem drobiowym.
Wymieszać i doprawić do smaku.
Można podawać z pieczywem , kluskami , grubym makaronem
lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz