piątek, 6 czerwca 2014

Halibut z salsą pomidorowo-arbuzową


Rybka akurat na letnie temperatury. Nie potrzeba żadnych dodatków typu ziemniaki , frytki czy co tam normalnie podajemy do ryby. Odświeżająca salsa ( najlepiej z lodówki) i usmażona w najprostszy sposób ( lub grillowana) ryba .Halibut nadaje się do takiego podawania doskonale.


Czas: 30 minut

Składniki:

2 steki z halibuta
1 pomidor
kawałek arbuza ( mały plaster)
sól do smaku
pieprz grubo mielony  do smaku
sok z cytryny do smaku
olej z pestek winogron
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki mąki do oprószenia

Sparzyć pomidora, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę usuwając pestki.
Odkroić od skórki arbuz i również pokroić miąższ w kostkę lub wydrążyć łyżeczką do melona kulki.


Wymieszać. Skropić olejem z pestek winogron, sokiem z cytryny . Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Wstawić do lodówki by była chłodna.


Halibuta osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.


Na patelni rozgrzać olej i smażyć steki na rumiano z obu stron.


Podawać stek z halibuta skropiony sokiem z cytryny z chłodna salsą pomidorowo-arbuzową i jeżeli mamy mieszanką sałat skropionych olejem i sokiem z cytryny.

1 komentarz:

Unknown pisze...

rybka w takim towarzyskie musi być smaczna:)