Rybka akurat na letnie temperatury.
Nie potrzeba żadnych dodatków typu ziemniaki , frytki czy co tam normalnie
podajemy do ryby. Odświeżająca salsa ( najlepiej z lodówki) i usmażona w
najprostszy sposób ( lub grillowana) ryba .Halibut nadaje się do takiego
podawania doskonale.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 steki z halibuta
1 pomidor
kawałek arbuza ( mały plaster)
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
sok z cytryny do smaku
olej z pestek winogron
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki mąki do oprószenia
Sparzyć pomidora, zdjąć skórkę i
pokroić w kostkę usuwając pestki.
Odkroić od skórki arbuz i również
pokroić miąższ w kostkę lub wydrążyć łyżeczką do melona kulki.
Wymieszać. Skropić olejem z pestek
winogron, sokiem z cytryny . Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką
pietruszki. Wstawić do lodówki by była chłodna.
Halibuta osuszyć dokładnie
papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć
mąką.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć
steki na rumiano z obu stron.
Podawać stek z halibuta skropiony
sokiem z cytryny z chłodna salsą pomidorowo-arbuzową i jeżeli mamy mieszanką
sałat skropionych olejem i sokiem z cytryny.
1 komentarz:
rybka w takim towarzyskie musi być smaczna:)
Prześlij komentarz