Owocowe potrawki robię od dawna .
Moje ulubione to jabłkowa i agrestowa. Arbuzową zrobiłam pierwszy raz . Jest
bardzo delikatna i śliczna w kolorze. Podałam ją z ryżem jaśminowym ( kleistym
, lepiącym się do siebie ) i ugotowanym mięsem z piersi kurczaka.
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka ( bez skóry i
kości)
1 duża włoszczyzna bez kapusty
1 duża cebula
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
5 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
2 liście lubczyku
1/3 łyżeczki soli
3 szklanki wody
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sok z cytryny do smaku
1 żółtko
1 szklanka miąższu z arbuza
10 dag ryżu jaśminowego
Obrać i umyć włoszczyznę . Pokroić na
mniejsze kawałki.
Umyć mięso.
Z cebuli usunąć zewnętrzne łuski .
Ułożyć w garnku warzywa , mięso i
przyprawy. Zalać wodą i osolić.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć
płomień i gotować na małym gazie godzinę.
Ugotować ryż jaśminowy w lekko
osolonej wodzie i trzymać w cieple.
W garnuszku roztopić masło i zasypać
mąką. Wymieszać.
Rozprowadzić bulionem .
Dodać żółtko . Doprawić do smaku
sokiem z cytryny.
Rozdrobnić miąższ z arbuza ( nie na
papkę a bardzo drobno).
Dodać miąższ z arbuza do potrawki.
Podawać z ryżem jaśminowym i
kawałkami gotowanego mięsa z piersi kurczaka.
* Warzywa z bulionu zużyłam na
sałatkę ( bez cebuli i pora oczywiście).
1 komentarz:
pomysł z dodaniem arbuza ciekawy:)
Prześlij komentarz