sobota, 7 czerwca 2014

Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym


Owocowe potrawki robię od dawna . Moje ulubione to jabłkowa i agrestowa. Arbuzową zrobiłam pierwszy raz . Jest bardzo delikatna i śliczna w kolorze. Podałam ją z ryżem jaśminowym ( kleistym , lepiącym się do siebie ) i ugotowanym mięsem z piersi kurczaka.



Czas: 1 godzina

Składniki:

1 duża pierś z kurczaka ( bez skóry i kości)
1 duża włoszczyzna bez kapusty
1 duża cebula
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
5 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
2 liście lubczyku
1/3 łyżeczki soli
3 szklanki wody
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sok z cytryny do smaku
1 żółtko
1 szklanka miąższu z arbuza
10 dag ryżu jaśminowego

Obrać i umyć włoszczyznę . Pokroić na mniejsze kawałki.
Umyć mięso.
Z cebuli usunąć zewnętrzne łuski .
Ułożyć w garnku warzywa , mięso i przyprawy. Zalać wodą i osolić.


Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym gazie godzinę.


Ugotować ryż jaśminowy w lekko osolonej wodzie i trzymać w cieple.


W garnuszku roztopić masło i zasypać mąką. Wymieszać.


Rozprowadzić bulionem .
Dodać żółtko . Doprawić do smaku sokiem z cytryny.


Rozdrobnić miąższ z arbuza ( nie na papkę a bardzo drobno).


Dodać miąższ z arbuza do potrawki.


Podawać z ryżem jaśminowym i kawałkami gotowanego mięsa z piersi kurczaka.

* Warzywa z bulionu zużyłam na sałatkę ( bez cebuli i pora oczywiście).

1 komentarz:

Unknown pisze...

pomysł z dodaniem arbuza ciekawy:)