Pomysł z panierowanym jajkiem
podpatrzyłam na niemieckim blogu przy kremowej zupie szpinakowej (Spinatrahmsuppemit gebackenem Ei na stronie Essen &Trinke ).Tam co prawda chodziło o jajka gotowane w skorupkach i potem po
panierowaniu smażone w głębokim tłuszczu , a zupa gotowana była ze szpinaku ,
ziemniaków i szalotki z imbirem. Ale co to w końcu za różnica - ważny był
pomysł na podanie jajka na twardo w
panierce.
Czas: 20 minut
Składniki:
1 pęczek szczawiu
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości użytej
pietruszki
1 cebula
kawałek kurczaka z kostką ( wielkości
pałeczki )
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
5 ziaren czarnego pieprzu
kilka listków lubczyku
1/3 pęczka kopru
3 jajka
1,5 łyżki masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
sól do smaku
1 łyżeczka maggi w płynie
szczypta kolorowego grubo mielonego pieprzu
do smaku
szczypta cukru do smaku
bułka tarta do panierowania
3 szklanki wody
1/3 szklanki przegotowanej wody
Obrać , umyć i przekroić na mniejsze
kawałki warzywa. W garnku o grubym dnie opiec rumieniąc na suchym dnie (
wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty).
Dołożyć kurczaka ,listki lubczyku .
Wlać maggi i zalać wodą . Gotować 45 minut.
Wywar przecedzić *.
Wyłowić warzywa i kurczaka.
Usiekać koper.
Umyć i przebrać szczaw.
Usunąć ogonki.
Pokroić w cienkie paseczki ( odłożyć 1/3 szczawiu i kopru).
Wrzucić paski szczawiu i koper do
bulionu
i gotować 5 minut.
Odłożony szczaw i koper zmiksować w
malakserze z 1/3 szklanki przegotowanej wody na zieloną pastę.
Dodać do zupy śmietankę i doprawić do
smaku solą, pieprzem i cukrem.
Jajka ( 2 sztuki) ugotować na twardo
, ostudzić, obrać , przekroić na połówki.
Jajka panierować w roztrzepanym surowym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym maśle.
Podgrzać zupę ( nie gotować). Dodać
zmiksowaną pastę ze szczawiu i kopru by zupa nabrała koloru.
Nalewać do miseczek. W każdej
umieścić po jajku ( przecięte na ćwiartki) , posypaną koprem i grubo mielonym
pieprzem.
* Wyjęte z wywaru marchew, seler ,
pietruszkę i obrane mięso z kurczaka użyłam do zrobienia prostej sałatki na
kolację .
** Uwaga przy wlewaniu śmietanki do
zupy . Szczawiowa jest kwaśna i nawet słodka śmietanka nie zahartowana potrafi
się ściąć co i mnie się tym razem przydarzyło ( widać na zdjęciu). Zamiast
odlać zupy do kubeczka i tak mieszać ze śmietanką - chlupnęłam śmietankę prosto
do garnka - no i się porobiło . Zupie to specjalnie nie zaszkodziło tyle , że
mnie w oczy kole.
*** Mała uwaga - to , że zupa jest z
jajkiem w skorupce specjalnie nie zmienia jej to nadal po prostu dobra
szczawiowa , a namakająca panierka nie każdemu musi odpowiadać. Jednym słowem
pomysł przetestowałam ale raczej zostanę przy jajku saute.
2 komentarze:
takiej zupy jeszcze nie jadłam:)
Pyszna ta Twoja zupa.Pomysł z jajkiem ekstra.
Prześlij komentarz